Hogyan válasszunk füldugót

Hogyan válasszunk füldugót zaj ellen?

Hangos időket élünk. Az ártatlan favágás vagy egy koncerten való részvétel bánthatja füleit. Hallásának megfelelő füldugókkal való védelme kifizetődő: csökkenti a hallásvesztés, a tinnitus (krónikus sípolás a fülben) és a zajterhelés kockázatát. Füle néhány év múlva meghálálja. Több száz füldugó és hallásvédő található a piacon. Hogyan válassza ki az Ön számára megfelelő zajcsillapító füldugót? Részletes útmutatót adunk az Earplugs.hu szakembereitől.

Jak vybrat špunty do uší na hluk

 

1. Füldugók vagy hallásvédők?

FÜLDUGÓK

Ez leggyakoribb választás a hallásvédelemhez. Alkalmas bármilyen könnyű és közepesen zajos környezetben és helyzetben.

A füldugók méretben, anyagban és formában széles választékban kaphatók, praktikusak és megfizethetőek.

Earplugs.hu tippje: Kezdők számára legjobb választás a Starter Pack, amely 17 pár különböző alakú, méretű és csillapítási intenzitású, 24 dB-től 39 dB-ig terjedő füldugót tartalmaz. Segítségével kiválaszthatja a legjobbat, nem kell feleslegesen nagy és drága csomagokra költenie. 

 

KAGYLÓS HALLÁSVÉDÕK

Tökéletesen védi a hallást rendkívül zajos környezetben, például gyári üzemekben, favágáskor vagy fényképezéskor.

A kagylós hallásvédők a füldugókkal szemben:

 • Az egész fület lefedik, nem csak a fülnyílást.
 • Nem szennyeződik, és több évig kitart.
 • Alkalmas azok számára, akiknek nehezen megy a hallójáratba való behelyezés. 
 • A kagylós hallásvédők nagyszerű választás gyerekek számára. Biztonságosan védik a hallást koncerteken vagy egyéb rendezvényeken, a szülő pedig ellenőrizheti, hogy a gyermek nem vette-e le a hallásvédőt, nem vesztette-e el, ahogy ez a füldugókkal is megtörténhet.
 • Tekintse meg a gyerekeknek szánt kagylós hallásvédők akciós ajánlatát itt.

TIPP: A tökéletes hallásvédelem érdekében extrém körülmények között is kombinálhatja a füldugókat fülvédővel – így maximalizálja a hallásvédelmet.

Alpine Defender Alpine Muffy Baby Mint_1Alpine Muffy Baby

 

2. Milyen típusú zaj ellen keresek védelmet?

A zaj különböző környezetekben különböző formákat ölt. Az utcai nyüzsgő horkolástól a zajos munkagépekig.

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, hogy a zaj nem olyan nagy, és nem kell csillapítania, sokszor ennek az ellenkezője igaz. A halláskárosodás vagy a fülzúgás gyakran visszafordíthatatlan.

Válassza ki a megfelelő füldugót a különböző környezetekhez:

TIPP: Igényesebb felhasználók számára egyedi füldugók állnak rendelkezésre, amelyek pontosan a hallójárat formájához illeszkednek.

 

 

3. Milyen alapanyag a legideálisabb? 

A füldugók anyag határozza meg hatásukat és alapvető tulajdonságaikat, mint például a viselési kényelem, a csillapítás mértéke és az újrafelhasználhatóság.

Négy alapvető anyagtípus közül választhat:

 

HABFÜLDUGÓK 

A legnépszerűbb anyagtípus a füldugók gyártásához. A habdugók árban és elérhetőségben kiemelkedőek.

Zajtompítás: 5/5 Hodnocení 5

Ez az anyag nyújtja az egyik legmagasabb zajcsillapítást.

Kényelem: 3/5 Hodnocení 3

A hab füldugók nem tartoznak a legkényelmesebbek közé. A füldugókat behelyezésükhöz keskeny hengerré kell tekerni, és a fülekbe nyomni, ahol a hab kitágul. Emiatt a fül belsejében lévő hab nyomást gyakorol a hallójáratra. Egy idő után a füldugók kinyomódhatnak vagy kieshetnek.

Állóképesség: 2/5 Hodnocení 2

Kíméletes használat mellett a füldugók körülbelül 5-ször használhatók biztonságosan. Ha hosszú ideig viseli, fennáll a fertőzés vagy a fülgyulladás kockázata. A hab természetesen felszívja a szennyeződéseket, és sajnos a fülben lévő hő tökéletes környezetet teremt a baktériumok szaporodásához.

Vessen egy pillantást a habdugók széles választékára.

TIPP: Vannak kisebb méretű habdugók is, amelyeket kifejezetten kisebb, keskeny hallójáratokhoz és gyermekek számára fejlesztettek ki. Ide tartoznak a Mack csatlakozói – a Slim Fit és a Dreamgirl.

 

Macks Snore Blockers špunty do uší Macks Slim FitMacks Dreamgirl špunty do uší

 

VIASZ VAGY FORMÁZHATÓ SZILIKON 

Zajtompítás: 3/5 Hodnocení 3

A viasz és hasonló alakítható anyagok hátránya a habnál valamivel gyengébb csillapítás. Ugyanakkor a viaszdugók egy kicsit jobban tompítják a zajt, mint a szilikonok.

Kényelem: 5/5 Hodnocení 5

A viasz és a formázható szilikon a legkényelmesebb viselet. A dugók nem csúsznak közvetlenül a hallójáratba, hanem csak a fülnyílás körül terülnek el. Ragadóssága miatt nagyon jól tart, nem lóg ki a fülből és nem nyomódik, mint a hab.

Állóképesség: 2/5 Hodnocení 2

Kíméletes karbantartás mellett a dugó ismét körülbelül 5 használatot bír ki. Ha piszkosak vagy már nem ragadnak, akkor érdemes megszabadulni a füldugóktól.

Válasszon viaszos és formázható szilikon füldugók közül.

TIPP: Ha hosszú haja van, ajánljuk copfba kötni, hogy a füldugó felhelyezése során ne szennyeződjön. A viaszfüldugók a nyári melegben egy kissé ragacsosabbak lehetnek. 

QuiesMacks Snore Mufflers Macks Pillow Soft silikonové špunty do uší

 

MŰANYAG, NEOPRÉN, SZILÁRD SZILIKON 

Ezek az anyagok alkalmasak az ismételt és gyakori használatra. 

Zajtompítás: 3/5 Hodnocení 3

Csillapításuk viaszdugókéhoz hasonló, de rosszabb mint a hab füldugóké. 

Kényelem: 4/5 hodnocení 4

Anyaga nem nyomja a fület, nem tágul, így ezek a füldugók is elég kényelmesek, de nem annyira, mint a viasz vagy szilikon dugók.

Állóképesség: 5/5 Hodnocení 5

Könnyen moshatók és tartósak. Ennek köszönhetően egy pár füldugó elég hosszú időre elég.

Műanyag és egyéb tartós füldugók itt találhatók.

Alpine WorkSafeEarpeace SleepAlpine Pluggies Kids_1

 

FÉM (TITÁN VAGY ALUMÍNIUM)

A fentebb említett anyagok közül a fém a legsűrűbb. Ha a fémet a fülben lévő puha habbal együtt szigeteli, akkor a leghatékonyabb füldugót kapja.

Az anyag hátránya a magasabb ár, amit azonban kompenzál a dugók újrafelhasználhatósága és csillapítási ereje.

Zajtompítás: 5/5 Hodnocení 5

A leghatékonyabb füldugók. Más anyagokkal ellentétben nem nyeli el a hangot, hanem blokkolja azt. Különösen jól blokkolják az alacsony vagy basszus frekvenciákat.

Kényelem: 3/5 Hodnocení 3

A dugók különböző méretű habszivacs párnákat tartalmaznak a csomagolásban - és Ön választhatja ki, melyik a legkényelmesebb. A fémmagnak azonban állandó állandó mérete van.

Állóképesség: 5/5 Hodnocení 5

A dugó fém talpát korlátlan ideig használhatja. A habpárnák anyaga emellett speciálisan megmunkált, és nem szívja fel a szennyeződéseket. Könnyedén törölje le őket nedves ruhával, és hagyja megszáradni! A használat intenzitásától függően több hónapig igénybe vehetőek. Az elhasználódott habszivacs párnák könnyen lecserélhetők újakra.

Tekintse meg dizájner fémfüldugóink kínálatát. 

 Flare Sleeep AluminiumFlare Sleep Pro TitaniumFlare kapszula

 

 

4. Mennyire intenzív zajt csillapítanék? 

Egy másik fontos paraméter a füldugók zajcsillapításának mértéke, az úgynevezett SNR (Signal to Noise Ratio) érték.

Ezt decibelben (dB) adják meg. A minőségi hallásvédőket független laboratóriumokban tesztelik és SNR értéküket rögzítik. Minél magasabb az SNR érték, annál nagyobb a dugók csillapítása.

A csillapítás mértékét a füldugók használati céljának megfelelően kell kiválasztani. A nagyobb csillapítás alkalmasabb a légkalapácsos munkához. Ha napközben szeretne füldugót hordani otthon, mert zavarja a szomszédoktól átszűrődő zene, de szeretné hallani a csengőt is, az alacsonyabb csillapítás megfelelőbb lesz.

Olvasson többet az SNR-ről (Signal to Noise Ratio) itt

 

Hogyan válasszunk füldugót motorra?

Élvezze a motor zúgását, miközben nem feledkezik meg füle egészségéről sem - ezt a speciális a speciális füldugó biztosítja a motorkerékpáron, amely megvédi Önt az extrém útzajtól és az erős széltől.

Tudta, hogy 120 km/h sebességnél a széllökések ereje miatt a motorkerékpáron közlekedő akár 100 dB-es zaj és éri? Ugyanakkor 85 dB-től magasabb zajintenzitású munkakörnyezetben az embereknek hallásvédőt kell viselniük.

A kifejezetten motorosok számára kifejlesztett dugók biztonságosan csillapítják a motorzajt, és védik fülét a széltől. A speciális szűrőknek köszönhetően a közúti forgalom hallható marad. De mi alapján válassza ki az igazit? Az anyagoknak és a csillapítás mértékének alapján végigvezetjük a motoros füldugókon.

Jak vybrat špunty do uší na motorku

A csillapítás mértéke, az úgynevezett SNR - Signal to Noise Reduction, decibelben (dB) van megadva. Minél zajosabb a gép vagy minél igényesebb az útvonal, annál nagyobb a csillapítás.


Hőre lágyuló: maximális kényelem minigrippel

Puha és lágy. Ilyenek a holland Alpine márka dugói. Az Alpine MotoSafe füldugók motorkerékpárra szabadalmaztatott ,rendkívül tartós és rugalmas AlpineThermoShape hőre lágyuló műanyagból készülnek, amely a fül melegének köszönhetően lágyul és alkalmazkodik formájához.

Az Alpine MotoSafe dugók mini markolattal is rendelkeznek - ami megkönnyíti a dugók fülből való kihúzását. A minigrip nem feltűnő, puha és nem zavarja a sisak alatt.

Normál túrákhoz válassza a MotoSafe Tour-t (17 dB csillapítás), az igényes utakhoz vagy a nyitott MotoSafe Race sisakkal (20 dB csillapítás) való motorozáshoz. A teljes Alpine MotoSafe Pro csomag mindkét típust tartalmazza.

Az Alpine MotoSafe zajcsillapítása: 17–20 dB

Alpine Motosafe TourAlpine MotoSafe RaceAlpine MotoSafe Pro

 

Szilikon: változékonyság és éles hangzás
Az EarPeace Moto motorra kifejlesztett szilikon dugók a hőre lágyuló műanyagokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.Egy csomagban 3 készlet cserélhető szűrőt kap. Választhat a legkevésbé csillapító (átlátszó szín - 17 dB) és a leghatékonyabb (fekete szín - 26 dB) között.

Az egyedi szűrőnek köszönhetően az EarPeace dugók a tökéletes hangvisszaadásban jeleskednek, így Ön minden helyzetben mindent hall, amire szüksége van – a forgalomtól a partnerekkel való beszélgetésig. Az EarPeace M csatlakozókat stílusos alumínium tokban szállítjuk.

Az EarPeace M zajcsillapítása: 17–26 dB

Füldugó gyermekeknek: hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Koncert, hangos szabadtéri buli, tűzijáték vagy "hétköznapi" repülés repülővel. Mindez rendkívüli megterhelést jelenthet az érzékeny gyermekfül számára, legrosszabb esetben pedig halláskárosodást is okozhat.

Speciális védők és füldugók széles választéka védi a gyerekek fülét – egyesek tompítják a fesztivál zaját, mások segítik az alvást. De hogyan lehet megtalálni a megfelelőt?

Jak vybrat špunty do uší pro děti

Választhatunk a helyzetnek megfelelően (repülőn, úszáshoz, zaj ellen), anyag szerint (műanyag, szilikon) és a csillapítás mértéke szerint is (SNR - Signal to Noise Ratio). Kínálatunkban a gyerekeknek szánt dugók általában hasonló csillapításúak (24-25 dB), mindennapi viseletre alkalmasak. Nem engedik be a fülükbe a káros frekvenciákat, ugyanakkor a gyermek hallja a beszédet, és tovább tud kommunikálni a szülővel és a környezettel.

 

Multifunkciós Alpine füldugók gyermekeknek 

Gyermekek számára az Alpine Pluggies Kids multifunkcionális dugók az első választás. Speciális hőre lágyuló műanyagból készülnek, amely meglágyul a fülben, így tökéletesen nedvesít és tömít.

Gyermeke füle mentesül a zajtól koncerteken, sportmérkőzéseken, használhatja repülőn vagy akár úszáshoz is. Rendszeres tisztítással és gondozással újra és újra használhatja őket.

A dugókkal együtt egy szerszámot is kap a könnyű behelyezésükhöz.

Legyen óvatos, a dugóknak kemény vége van, ezért a gyártó nem javasolja, hogy aludjon velük.

 

Gyermekfüldugók alváshoz és zaj ellen 

Ha gyermeke nem tolerálja a füldugó fülbe helyezését, javasoljuk, hogy próbálja ki az önthető szilikon dugót. A Gyermek szilikon dugók nem tapadnak a hallójárat belsejébe, hanem csak a letakarják a hallójáratot. Tapadóképességének és a keletkező vákuumjának köszönhetően tart.

A fülben lévő füldugók nem fejtenek ki nyomást és nem lógnak ki a fülből, így a baba még aludni is tud viselésükkor. Sajnos a szilikon babadugó nem újrafelhasználható, kb öt használatra alkalmasak, utána veszítenek tapadásukból.

Utódai különböző színek és formák közül választhatnak.

TIPP: Ha bármilyen okból gyermekének alvás során erősebb zajcsillapításra van szüksége, próbálja ki a legkisebb, keskeny hallójáratokhoz készült habszivacs füldugókat – a Mack's Slim Fit, Dreamgirl vagy Ohropax Mini Soft dugókat. Ezek SNR értéke 29-30 dB között van. Rendszeresen cserélje ki a dugót, és tárolja őket tokban, hogy ne szennyeződjenek be napközben!
Alpine Pluggies KidsMacks Dreamgirl špunty do ušíOhropax Mini Soft 

 

Hallásvédők: koncertekre és extra hangos eseményekre 

A gyermekeknek szánt füldugók alternatívája a kagylós fülvédők, amelyek a klasszikus nagy fejhallgatóra emlékeztetnek. Nagyon jól védik a hallást, többször is használhatók és jól néznek ki. Akár dugókkal is kombinálhatja őket a kettős védelem érdekében.

A gyermek hallásvédők tompítják a hangos hangokat, lágyak és kényelmesek, nem zavarják a gyerekeket a játékban, ugyanakkor hallják a szülők beszédét.

Különböző méretek közül választhat - a babáktól a kisgyermekeken át 2 éves kortól egészen az óvodások és iskolások számára.

Alpine Muffy Baby chrániče sluchu pro miminkaAlpine Muffy Kids chrániče sluchu pro děti Macks Earmuffs

 

Úszófüldugók gyermekeknek 

A gyerekek szeretik a vízi játékokat – amíg a víz a fülükbe nem folyik. A gyermekek számára készült minőségi vízi füldugók segítenek megelőzni a kellemetlen füldugulást és fülfájdalmakat.

Választhat az Alpine Pluggies Kids hőre lágyuló műanyagból készült újrafelhasználható füldugói közül, az élénk színű szilikon tapadós dugókon át a lebegő Putty Buddies füldugókig, amelyeket a gyermek garantáltan nem veszít el a vízben.

Nem tudja, milyen füldugót vásároljon gyermekének úszáshoz? Olvassa el a gyors útmutatót: Hogyan válasszunk vízi füldugót?

 

Alpine Pluggies Kids_1Putty Buddies plovoucí špunty do uší do vody_1Macks Earplugs Kids Size

 

Füldugók gyermekeknek repüléshez

Hogyan kezeljük a fájdalmat és a nyomást a fülben repülés közben? Az univerzális, repülőre is alkalmas Alpine Pluggies Kids mellett ajánljuk a gyerekeknek szánt speciális Cirrus EarPlanes EP2 szilikon füldugókat is, melyekhez egy hasznos kábelt is kap, melynek köszönhetően a gyerek nem veszíti el a füldugókat. 

Repülni készül, de tart a fülfájdalmaktól? Tanácsot adunk részletes útmutatónkban: Hogyan válasszunk füldugót repüléshez? 

 

 Alpine Pluggies Kids_1Cirrus earPlanes Plus KidsCirrus earPlanes ep2 pro děti_1
Útmutató zenei füldugókhoz: Hogyan válasszunk koncertekre, próbákra?

A zenei füldugók, ellentétben az alvásra vagy a munkahelyi zaj ellen kifejlesztett modellekkel, nem csillapítják a környezet hangos zajait, csak szűrik azt. Blokkolják a káros frekvenciákat, így csak kiegyensúlyozott és egészséges hangfrekvenciák jutnak a fülbe. Ön pedig 100%-ban tiszta és minőségi zenei élményben részesülhet.

Jak vybrat špunty do uší na koncert

Szeret fesztiválra, klubba vagy koncertre járni? Vagy Ön profi zenész, hangmérnök vagy DJ? Akkor a különleges zenei füldugók nem hiányozhatnak a zsebéből! Megvédik fülét a füldugulástól, a halláskárosodástól és a kellemetlen (és gyakran egész életen át tartó) fülzúgástól.

De melyik zenei füldugó felel meg Önnek a legjobban? Kövesse lépésenkénti útmutatónkat.

 

1. Füldugók a zene szerelmeseinek: a tiszta zenei élményért 

IDŐNKÉNT ELMEGYEK EGY KONCERTRE VAGY FESZTIVÁLRA, A ZENEI ÉLMÉNYT FÜLZÚGÁS NÉLKÜL SZERETNÉM ÁTVÉSZELNI

A hangosabb rendezvényeken időnként résztvevő zenerajongók kedvenc alapmodellje az Alpine Party Plug márka újrafelhasználható füldugója. Használhatja őket koncerteken, klubokban, fesztiválokon, de más szabadtéri vagy beltéri szórakoztató rendezvényeken is.

A speciális hőre lágyuló műanyagnak köszönhetően ezek a zenei füldugók tökéletesen illeszkednek a fülbe. A füldugók belsejében egy szűrő található, amely tompítja a zene hangerejét, de megőrzi annak minőségét. A füldugók segítenek elkerülni a füldugulást egy koncert után, a kellemetlen csengést vagy a fülzúgást.

A csillapítás szintje 19 dB körül van. Vásárolhat hozzájuk kiegészítő zsinórt is, melynek köszönhetően nem vesznek el a dugók sem sötétben, sem tánc közben.

Alpine Party PlugAlpine Party Plug 3Alpine Party Plug 4

 

ZENEI ÍNYENC VAGYOK, A KONCERTEKEN 100%-BAN TISZTA HANGZÁST PREFERÁLOK 

Próbálja ki az új Alpine PartyPlug Pro Natural modellt továbbfejlesztett szűrőtípussal, melynek működési elve a hangos zene természetes hangjának megőrzésén és a zenei élmény minimális torzításán alapul. Az Alpine PartyPlug Pro Natural füldugók csillapítási szintje 21 dB körül van.

Ezeken az Alpine zenei füldugókon kívül a csomag része egy vezeték, egy tok és egy tisztító is, így a füldugók hosszú hónapokig (vagy akár évekig) is kibírják.

Alpine PartyPlug Pro NaturalAlpine Party Plug Pro Natural 2Alpine Party Plug Pro Natural 3

SZÍVESEN JÁROK TECHNÓPARTIKRA VAGY EXTRA HANGOS ZENEI AKCIÓKRA  

A leghangosabb, "dobhártyát tépő" zenei eseményekhez hab alapú zenei füldugót is ajánlhatunk - ezekkel még nagyobb csillapításra tesz szert, ha pedig bepiszkolódnak, könnyedén kicserélheti egy új párra.

Beszerezheti például a Mack's Acoustic Foam zenei füldugókat. Innovatív kialakításuk üreges csatornával és hornyokkal rendelkezik, így tisztább akusztikát és jobb kommunikációt biztosítanak a környezettel, mint a klasszikus, kivágás nélküli habszivacs füldugók. Ezek a dugók 22 dB-lel csökkentik a környezeti zajt.

 

Macks Acoustic Foam akustické špunty do uší protiMacks Acoustic Foam 2Macks Acoustic Foam pouzdro

ÉRZÉKENY HALLÁSOM VAN, NEM SZÁMÍT, HA ERŐSEN TOMPÍTOTT ZENÉT KELL HALLGATNOM 

A legérzékenyebb dobhártya védelme érdekében javasoljuk, hogy kényelmes, puha habszivacs füldugókat csomagoljon a koncertekre,  a lehető legmagasabb csillapítással, mint például a Mack's Maximum Protection 35 dB SNR csillapítással. Vagy a gyönyörű, elegáns fekete Mack's Blackout füldugót. 

Macks Maximum Protection 7 párůMacks Maximum Protection 50 párůMacks Blackout

 

2. Füldugók zenészeknek vagy DJ-knek – tiszta hangzás koncerteken és próbákon 

AKTÍVAN JÁSZOM ÉS TISZTA HANGZÁST BIZTOSÍTÓ ZENEI FÜLDUGÓT KERESEK 

Használhatja koncerteken a zenerajongók számára is ajánlott Alpine PartyPlug Pro-t, vagy választhatja az Alpine MusicSafe variánst, változtatható szűrőkkel, amelyeket a zene hangereje szerint cserélgethet – és választhat közepes vagy nagyobb csillapítást.

Alpine MusicSafeAlpine MusicSafe 3Alpine MusicSafe pouzdro

EGY PÁR TÖKÉLETES FÜLDUGÓT KERESEK, MELYET KONCERTEKEN ÉS PRÓBÁKON IS HASZNÁLHATOK 

Még kifinomultabb termékkategóriát képviselnek az Alpine MusicSafe Pro zenei füldugók, speciálisan kifejlesztve, magas szintű védelmet nyújtva a zeneipar profijainak.  

A csomagban három cserélhető szűrő található az alacsony, közepes és magas szintű hallásvédelemhez. Például alacsonyabb csillapítás megfelelő lehet a próbához vagy stúdióba, a közepes az alkalmi játékhoz vagy zenehallgatáshoz, és a legmagasabb csillapítás a "teljes tűzhöz" a színpadon egy hangos koncerten. A füldugókhoz természetesen zsinór is tartozik. 

 • Fehér szűrő: SNR 16 dB
 • Ezüst szűrő: SNR 19 dB
 • Arany szűrő: SNR 22 dB

Az Alpine füldugókhoz hasonló varációs lehetőséget biztosítanak az EarPeace Music Füldugók zenészeknek is. A csomagolásban 3 különböző szűrőfajta található:

 • Közepes védelem (Áttetsző változat) = SNR 17. Szűrők, melyek alkalmasak a legtöbb hangos eseményre, beleértve a próbákat vagy zenehallgatást.
 • Magas védelem (Fekete változat) = SNR 20. Ideális élő fellépésekre, fesztiválokra.. 
 • Maximális védelem (Fekete szín) = SNR 26. Legmagasabb zajtompítás zenészeknek, DJ-knek, vagy koncert résztvevőinek, akik a színpadhoz vagy erősítőkhez közel állnak. 
Alpine Music SafeAlpine MusicSafe ProEarpeace Music NEW


ZENÉSZKÉNT KIPRÓBÁLTAM MÁR TÖBB FÜLDUGÓT, DE EGYIK SEM FELELT MEG IGAZÁN 

Kiváló hangzást, tökéletesen kiegyensúlyozott zajcsökkentést és teljes kényelmet szeretne? Nagyszerű hírünk van: ez mind lehetséges. A zene elmélyült és elhivatott  szakembereinek leginkább speciális, professzionális hangszűrővel ellátott, egyedi gyártású zenei füldugót éri meg vásárolni.

Tekintse meg a cserélhető szűrőkkel rendelkező Egger ePro egyedi zenei füldugók választékát. Ne tántorítsa el a magasabb költségek vagy a hallójárati szennyeződések eltávolítása – ez könnyebb, mint amilyennek látszik. Mindenben tanácsot adunk, és tökéletes füldugóra tehet szert egy életre.

 

Meddig biztonságos a hangos zene?

Fülünk akár 80 decibeles zajjal is képes megbirkózni hosszabb ideig, halláskárosodás veszélye nélkül. A 80 dB feletti zaj visszafordíthatatlanul halláskárosodáshoz vezethet, attól függően, hogy mennyi időt töltünk a zajban. Kevesen tudják, hogy a koncerteken a zaj elérheti a kritikus 120 dB-t.

Olvassa el ezt is: Mit jelent az SNR? Tudja meg, milyen SNR értéket érdemes választania különböző környezetekhez. Például, ha olyan klubban mozog, ahol a zaj értéke meghaladja a 100 dB-t, a 20 dB SNR-ű csatlakozók biztonságos 80 dB-re csökkentik a káros hangerőt.
Hogyan válasszunk füldugót az alváshoz?

Horkoló partner, hangos zene a szomszédoknál vagy zaj az utcáról. A kellemetlen éjszakai zajok akadályozhatják az elalvást, és felébreszthetnek bennünket az éjszakai mély álomból.

A füldugók már régóta nem egy formátlan és ijesztő kellékek, melyek csak nyomják fülünket és nem is szűrik a zajt. A modern alvófüldugók puha, rugalmas és erősen párnázó anyagból készülnek. Némelyikük horkolás ellen is hatékony.

Az alvófüldugók választása azonban nem olyan egyszerű. Mindannyiunknak fülformája különböző, ugyanakkor más típusú zajnak vagyunk kitéve.

A téma szakértőiként összegyűjtöttünk 5 kulcsfontosságú tippet a megfelelő alvófüldugó kiválasztásához.

Jak vybrat špunty na spaní

 

1. Milyen zaj zavarja?

Először is válaszoljon a legfontosabb kérdésre: miért keres alvófüldugót? Horkolás zavarja, vagy inkább az autók bömbölése az utcáról? A csillapítás mértéke attól függ, hogy milyen típusú zajt kell csillapítani.

 

HORKOLÁS ELLEN KERESEK FÜLDUGÓT 

A horkolás az egyik leghangosabb éjszakai hang, amely elérheti a hihetetlen 100 dB-t, ami egy motorkerékpár hangerejének felel meg. Ezért horkolás esetén a lehető legnagyobb csillapítású füldugót érdemes használnia, amely csak a habszivacsos alvódugó esetében igaz. 

A piacon kapható legmagasabb csillapítású 3M E-A-R Soft FX habfüldugókat ajánljuk, amelyeket "a házasság megmentőinek" neveznek. SNR (attenuation rate) értékük akár 39 dB, és különleges formájuknak köszönhetően a fülbe is jól illeszkednek.

Kipróbálhatod a kissé puhább Mack’s Snore Blockers-t is, 34 dB-es csillapítással és speciális üreggel, aminek köszönhetően a füldugók nem nyomnak annyira.

3M E-A-R Soft FXMacks Snore Blockers špunty do ušíOhropax Mini Soft

 

A SZOMSZÉDOK ZAVARNAK 

Zavarja Önt a szomszédok rendszertelen zaja, akik néha zenélnek éjszaka, vagy nem tudják abbahagyni a hangos beszélgetéseket? Alapvetően minél nagyobb a zaj, annál nagyobb csillapításra lesz szüksége füle kényelmének megóvására.

Közepes zajhoz elég egy kényelmes Mack's Ultra Soft. Szűkebb hallójáratokhoz speciális Slim Fit vagy Dreamgirl füldugót ajánlunk.

Macks Ultra Soft špunty do ušíMacks Slim FitMacks Dreamgirl špunty do uší

 

AZ UTCAI ZAJOKAT SZERETNÉM TOMPÍTANI 

A nagyváros távoli morajlása vagy az ablak alatt időnként elhaladó autók zavarják? Használhat rendkívül kényelmes, alacsonyabb csillapítási arányú dugót is. Nem csak hab, hanem viasz, műanyag vagy szilikon anyagok közül is választhat. Ezek hosszabb ideig használhatóak, mint néhány alkalommal.

A csodálatos Quies viasz füldugók vagy a forradalmi Alpine Sleep Soft csodálatos kényelmet biztosítanak még akkor is, ha az oldaladon alszol. Ezek moshatóak és hosszú hónapokig kitartanak.

QuiesAlpine špunty SleepSoft_1Alpine SleepDeep


2. Válassza ki okosan a füldugó anyagát!

A piacon akár 5féle alapanyagot is találhatunk – a klasszikus "hab"-tól a csúcstechnológiás, gyönyörű dizájnú titándugókig. Az anyagok különböznek a csillapítás mértékében, az alvás közbeni viselés kényelmi fokozatában és a tartósságban is. És persze áruk is különböző. 


Poliuretán hab: a hatékony zajtompításért 

A füldugók gyártásához leggyakrabban használt anyag az egyik legjobb csillapítást biztosítja. A hallójáratba való behelyezés előtt a dugók keskeny hengerré gördülnek, majd a fülekbe kerülve a hab újra szétterjed. Hátránya, hogy a dugók enyhe nyomást gyakorolnak a fül belsejében, éjszaka is kieshetnek a fülből.

Tudnivalók: 

 • Kíméletes használat mellett a hab alvófüldugók körülbelül öt egymás utáni éjszakát kibírnak.
 • Nem ajánljuk hosszabb ideig viselni - a hab magába szívja a szennyeződéseket, és idővel a baktériumok elszaporodhatnak benne, így fennáll a fertőzés veszélye.
Moldex Spark Plugs 2 páry s pouzdremMacks Dreamgirl 7Macks Maximum Protection 50 párů_1

 

Viasz és formázható szilikon: tökéletesen illeszkedik 

Ezek a valaha volt legkényelmesebb alvófüldugók. Ezek a dugók nem közvetlenül a hallójáratba kerülnek, hanem csak a fülnyílás pereméhez illeszthetőek.

Tapadásuknak köszönhetően nagyon jól tartanak, nem lógnak ki a fülből és nem nyomnak. Értékelni fogja őket, ha az oldalán alszik.

Tudnivalók: 

 • Hátránya a habfüldugókénál alacsonyabb csillapítás. A viasz füldugók még mindig kicsit jobban párnáznak, mint a szilikon füldugók.
 • Gondos karbantartás mellett a dugó ismét 5 használatot bír ki. A dugókat ki kell cserélni, ha szennyezettek vagy már nem tapadnak.
 • Ha hosszú a haja, azt javasoljuk, kösse lófarokba, hogy ne szennyeződjön a füldugók viselésekor. 
Macks Pillow Soft silikonové špunty do ušíOhropax ClassicQuies

 

Műanyag: hosszú élettartam 

A műanyag dugók kombinálják a kényelmet és a hosszú élettartamot, alkalmasak ismételt használatra. Egy pár ilyen dugó megfelelő gondozással és tokban való tárolással több mint fél évig bírja.

A fülben lévő műanyag meglágyul és felveszi a fül alakját, nem tágul, ezért a műanyag dugók viszonylag kényelmesek.

Tudnivalók: 

 • A műanyag könnyen tisztítható és tartós, megfelelő kezelés mellett pedig hosszú élettartamú.
 • Csillapításuk mértéke hasonló a viasz füldugókéhoz, viszont alacsonyabb, mint a hab alvófüldugóké.
Alpine špunty SleepSoft_1Alpine SleepDeepEarpeace Sleep

 

Titán és alumínium: dizájn és tökéletes csend 

Teljesen atipikus anyag, amelyről azt hinnénk, nem működne vezetőképessége és keménysége miatt. A speciális puha habbal együtt szigetelt fém azonban a leghatékonyabb füldugó alapanyagot alkotja a piacon.

Tudnivalók: 

 • Más anyagokkal ellentétben a fémdugók nem nyelik el a hangot, hanem blokkolják azt. Különösen hatékonyan szűrik a basszusfrekvenciákat.
 • A csomagban 3 pár, különböző méretű speciális habszivacs párnát talál. A felpattintható habszivacs betétek elhasználódás után újravásárolhatóak
 • Ezeknek a dugóknak a habbetétjei a hagyományos habszivaccsal ellentétben nem szívják magukba a szennyeződéseket. Ha beszennyeződnek, csak törölje le őket egy nedves ruhával, és hagyja megszáradni!
 Flare Sleeep AluminiumFlare Sleep Pro TitaniumFlare kapszula

 

3. Válasszon méretet!

Hogyan válasszunk füldugóméretet?  A viasz-, szilikon- és műanyag füldugók képlékeny anyaguknak köszönhetően univerzálisak.

Kis hallójáratokhoz való hab füldugókból (nőknek, gyerekeknek) kisebb méretűt is választhat. Ilyenek például a Slim Fit füldugók vagy a Mack's Dreamgirl

A fém füldugók ezután különböző méretű cserélhető betétekkel rendelkeznek, amelyeket könnyedén fel lehet próbálni, majd kiválasztani a megfelelőt.

Még mindig nem tudja, melyik füldugót és csomagméretet válassza? Próbálja ki kedvenc termékünket: a EarPlugs Starter Pack kezdőcsomagot, 17 különböző típusú és méretű modellel.

Macks Dreamgirl špunty do ušíMacks Slim FitEarplugs Starter Pack sada špuntů do uší 

 

4. Megéri a nagyobb csomag?

Már 5 használat után javasolt a hab-, szilikon- és viaszdugók cseréje. Tehát megéri nagyobb csomagot vásárolni, melyben egy pár ára kevesebb, mint ugyanazé a páré kisebb csomagban.

Nagyobb kiszerelés esetén választhatunk egyenként csomagolt dugók vagy egy több füldugót tartalmazó, nagyobb csomag közül mely alkalmas gyárak és más nagyobb cégek számára.

Újrahasználható füldugók –például fém vagy műanyag – a csomag legtöbbször egy párt tartalmaz. Ha gondosan vigyázunk rájuk, hosszú hónapokig, fém esetében akár évekig is kibírják.

 

5. Óvja a füldugót, tovább kitart! 

Műanyag dobozok, tubusok vagy anyagtasakok- ezek a füldugótárolók leggyakoribb formái.

Javasoljuk, hogy a hab-, szilikon- és viaszdugókat különösen zárt edényben tárolja, hogy napközben ne üljön rájuk por. Így tovább használhatja őket.

Itt vásárolhat extra tokot füldugóhoz.

Alpine Clean čistič špuntů do ušíCedis GelAlpine Deluxe Pouch