Hogyan válasszunk füldugót az alváshoz?

Horkoló partner, hangos zene a szomszédoknál vagy zaj az utcáról. A kellemetlen éjszakai zajok akadályozhatják az elalvást, és felébreszthetnek bennünket az éjszakai mély álomból.

A füldugók már régóta nem egy formátlan és ijesztő kellékek, melyek csak nyomják fülünket és nem is szűrik a zajt. A modern alvófüldugók puha, rugalmas és erősen párnázó anyagból készülnek. Némelyikük horkolás ellen is hatékony.

Az alvófüldugók választása azonban nem olyan egyszerű. Mindannyiunknak fülformája különböző, ugyanakkor más típusú zajnak vagyunk kitéve.

A téma szakértőiként összegyűjtöttünk 5 kulcsfontosságú tippet a megfelelő alvófüldugó kiválasztásához.

Jak vybrat špunty na spaní

 

1. Milyen zaj zavarja?

Először is válaszoljon a legfontosabb kérdésre: miért keres alvófüldugót? Horkolás zavarja, vagy inkább az autók bömbölése az utcáról? A csillapítás mértéke attól függ, hogy milyen típusú zajt kell csillapítani.

 

HORKOLÁS ELLEN KERESEK FÜLDUGÓT 

A horkolás az egyik leghangosabb éjszakai hang, amely elérheti a hihetetlen 100 dB-t, ami egy motorkerékpár hangerejének felel meg. Ezért horkolás esetén a lehető legnagyobb csillapítású füldugót érdemes használnia, amely csak a habszivacsos alvódugó esetében igaz. 

A piacon kapható legmagasabb csillapítású 3M E-A-R Soft FX habfüldugókat ajánljuk, amelyeket "a házasság megmentőinek" neveznek. SNR (attenuation rate) értékük akár 39 dB, és különleges formájuknak köszönhetően a fülbe is jól illeszkednek.

Kipróbálhatod a kissé puhább Mack’s Snore Blockers-t is, 34 dB-es csillapítással és speciális üreggel, aminek köszönhetően a füldugók nem nyomnak annyira.

3M E-A-R Soft FXMacks Snore Blockers špunty do ušíOhropax Mini Soft

 

A SZOMSZÉDOK ZAVARNAK 

Zavarja Önt a szomszédok rendszertelen zaja, akik néha zenélnek éjszaka, vagy nem tudják abbahagyni a hangos beszélgetéseket? Alapvetően minél nagyobb a zaj, annál nagyobb csillapításra lesz szüksége füle kényelmének megóvására.

Közepes zajhoz elég egy kényelmes Mack's Ultra Soft. Szűkebb hallójáratokhoz speciális Slim Fit vagy Dreamgirl füldugót ajánlunk.

Macks Ultra Soft špunty do ušíMacks Slim FitMacks Dreamgirl špunty do uší

 

AZ UTCAI ZAJOKAT SZERETNÉM TOMPÍTANI 

A nagyváros távoli morajlása vagy az ablak alatt időnként elhaladó autók zavarják? Használhat rendkívül kényelmes, alacsonyabb csillapítási arányú dugót is. Nem csak hab, hanem viasz, műanyag vagy szilikon anyagok közül is választhat. Ezek hosszabb ideig használhatóak, mint néhány alkalommal.

A csodálatos Quies viasz füldugók vagy a forradalmi Alpine Sleep Soft csodálatos kényelmet biztosítanak még akkor is, ha az oldaladon alszol. Ezek moshatóak és hosszú hónapokig kitartanak.

QuiesAlpine špunty SleepSoft_1Alpine SleepDeep


2. Válassza ki okosan a füldugó anyagát!

A piacon akár 5féle alapanyagot is találhatunk – a klasszikus "hab"-tól a csúcstechnológiás, gyönyörű dizájnú titándugókig. Az anyagok különböznek a csillapítás mértékében, az alvás közbeni viselés kényelmi fokozatában és a tartósságban is. És persze áruk is különböző. 


Poliuretán hab: a hatékony zajtompításért 

A füldugók gyártásához leggyakrabban használt anyag az egyik legjobb csillapítást biztosítja. A hallójáratba való behelyezés előtt a dugók keskeny hengerré gördülnek, majd a fülekbe kerülve a hab újra szétterjed. Hátránya, hogy a dugók enyhe nyomást gyakorolnak a fül belsejében, éjszaka is kieshetnek a fülből.

Tudnivalók: 

  • Kíméletes használat mellett a hab alvófüldugók körülbelül öt egymás utáni éjszakát kibírnak.
  • Nem ajánljuk hosszabb ideig viselni - a hab magába szívja a szennyeződéseket, és idővel a baktériumok elszaporodhatnak benne, így fennáll a fertőzés veszélye.
Moldex Spark Plugs 2 páry s pouzdremMacks Dreamgirl 7Macks Maximum Protection 50 párů_1

 

Viasz és formázható szilikon: tökéletesen illeszkedik 

Ezek a valaha volt legkényelmesebb alvófüldugók. Ezek a dugók nem közvetlenül a hallójáratba kerülnek, hanem csak a fülnyílás pereméhez illeszthetőek.

Tapadásuknak köszönhetően nagyon jól tartanak, nem lógnak ki a fülből és nem nyomnak. Értékelni fogja őket, ha az oldalán alszik.

Tudnivalók: 

  • Hátránya a habfüldugókénál alacsonyabb csillapítás. A viasz füldugók még mindig kicsit jobban párnáznak, mint a szilikon füldugók.
  • Gondos karbantartás mellett a dugó ismét 5 használatot bír ki. A dugókat ki kell cserélni, ha szennyezettek vagy már nem tapadnak.
  • Ha hosszú a haja, azt javasoljuk, kösse lófarokba, hogy ne szennyeződjön a füldugók viselésekor. 
Macks Pillow Soft silikonové špunty do ušíOhropax ClassicQuies

 

Műanyag: hosszú élettartam 

A műanyag dugók kombinálják a kényelmet és a hosszú élettartamot, alkalmasak ismételt használatra. Egy pár ilyen dugó megfelelő gondozással és tokban való tárolással több mint fél évig bírja.

A fülben lévő műanyag meglágyul és felveszi a fül alakját, nem tágul, ezért a műanyag dugók viszonylag kényelmesek.

Tudnivalók: 

  • A műanyag könnyen tisztítható és tartós, megfelelő kezelés mellett pedig hosszú élettartamú.
  • Csillapításuk mértéke hasonló a viasz füldugókéhoz, viszont alacsonyabb, mint a hab alvófüldugóké.
Alpine špunty SleepSoft_1Alpine SleepDeepEarpeace Sleep

 

Titán és alumínium: dizájn és tökéletes csend 

Teljesen atipikus anyag, amelyről azt hinnénk, nem működne vezetőképessége és keménysége miatt. A speciális puha habbal együtt szigetelt fém azonban a leghatékonyabb füldugó alapanyagot alkotja a piacon.

Tudnivalók: 

  • Más anyagokkal ellentétben a fémdugók nem nyelik el a hangot, hanem blokkolják azt. Különösen hatékonyan szűrik a basszusfrekvenciákat.
  • A csomagban 3 pár, különböző méretű speciális habszivacs párnát talál. A felpattintható habszivacs betétek elhasználódás után újravásárolhatóak
  • Ezeknek a dugóknak a habbetétjei a hagyományos habszivaccsal ellentétben nem szívják magukba a szennyeződéseket. Ha beszennyeződnek, csak törölje le őket egy nedves ruhával, és hagyja megszáradni!
 Flare Sleeep AluminiumFlare Sleep Pro TitaniumFlare kapszula

 

3. Válasszon méretet!

Hogyan válasszunk füldugóméretet?  A viasz-, szilikon- és műanyag füldugók képlékeny anyaguknak köszönhetően univerzálisak.

Kis hallójáratokhoz való hab füldugókból (nőknek, gyerekeknek) kisebb méretűt is választhat. Ilyenek például a Slim Fit füldugók vagy a Mack's Dreamgirl

A fém füldugók ezután különböző méretű cserélhető betétekkel rendelkeznek, amelyeket könnyedén fel lehet próbálni, majd kiválasztani a megfelelőt.

Még mindig nem tudja, melyik füldugót és csomagméretet válassza? Próbálja ki kedvenc termékünket: a EarPlugs Starter Pack kezdőcsomagot, 17 különböző típusú és méretű modellel.

Macks Dreamgirl špunty do ušíMacks Slim FitEarplugs Starter Pack sada špuntů do uší 

 

4. Megéri a nagyobb csomag?

Már 5 használat után javasolt a hab-, szilikon- és viaszdugók cseréje. Tehát megéri nagyobb csomagot vásárolni, melyben egy pár ára kevesebb, mint ugyanazé a páré kisebb csomagban.

Nagyobb kiszerelés esetén választhatunk egyenként csomagolt dugók vagy egy több füldugót tartalmazó, nagyobb csomag közül mely alkalmas gyárak és más nagyobb cégek számára.

Újrahasználható füldugók –például fém vagy műanyag – a csomag legtöbbször egy párt tartalmaz. Ha gondosan vigyázunk rájuk, hosszú hónapokig, fém esetében akár évekig is kibírják.

 

5. Óvja a füldugót, tovább kitart! 

Műanyag dobozok, tubusok vagy anyagtasakok- ezek a füldugótárolók leggyakoribb formái.

Javasoljuk, hogy a hab-, szilikon- és viaszdugókat különösen zárt edényben tárolja, hogy napközben ne üljön rájuk por. Így tovább használhatja őket.

Itt vásárolhat extra tokot füldugóhoz.

Alpine Clean čistič špuntů do ušíCedis GelAlpine Deluxe Pouch