Hogyan válasszunk füldugót zaj ellen?

Hangos időket élünk. Az ártatlan favágás vagy egy koncerten való részvétel bánthatja füleit. Hallásának megfelelő füldugókkal való védelme kifizetődő: csökkenti a hallásvesztés, a tinnitus (krónikus sípolás a fülben) és a zajterhelés kockázatát. Füle néhány év múlva meghálálja. Több száz füldugó és hallásvédő található a piacon. Hogyan válassza ki az Ön számára megfelelő zajcsillapító füldugót? Részletes útmutatót adunk az Earplugs.hu szakembereitől.

Jak vybrat špunty do uší na hluk

 

1. Füldugók vagy hallásvédők?

FÜLDUGÓK

Ez leggyakoribb választás a hallásvédelemhez. Alkalmas bármilyen könnyű és közepesen zajos környezetben és helyzetben.

A füldugók méretben, anyagban és formában széles választékban kaphatók, praktikusak és megfizethetőek.

Earplugs.hu tippje: Kezdők számára legjobb választás a Starter Pack, amely 17 pár különböző alakú, méretű és csillapítási intenzitású, 24 dB-től 39 dB-ig terjedő füldugót tartalmaz. Segítségével kiválaszthatja a legjobbat, nem kell feleslegesen nagy és drága csomagokra költenie. 

 

KAGYLÓS HALLÁSVÉDÕK

Tökéletesen védi a hallást rendkívül zajos környezetben, például gyári üzemekben, favágáskor vagy fényképezéskor.

A kagylós hallásvédők a füldugókkal szemben:

  • Az egész fület lefedik, nem csak a fülnyílást.
  • Nem szennyeződik, és több évig kitart.
  • Alkalmas azok számára, akiknek nehezen megy a hallójáratba való behelyezés. 
  • A kagylós hallásvédők nagyszerű választás gyerekek számára. Biztonságosan védik a hallást koncerteken vagy egyéb rendezvényeken, a szülő pedig ellenőrizheti, hogy a gyermek nem vette-e le a hallásvédőt, nem vesztette-e el, ahogy ez a füldugókkal is megtörténhet.
  • Tekintse meg a gyerekeknek szánt kagylós hallásvédők akciós ajánlatát itt.

TIPP: A tökéletes hallásvédelem érdekében extrém körülmények között is kombinálhatja a füldugókat fülvédővel – így maximalizálja a hallásvédelmet.

Alpine Defender Alpine Muffy Baby Mint_1Alpine Muffy Baby

 

2. Milyen típusú zaj ellen keresek védelmet?

A zaj különböző környezetekben különböző formákat ölt. Az utcai nyüzsgő horkolástól a zajos munkagépekig.

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, hogy a zaj nem olyan nagy, és nem kell csillapítania, sokszor ennek az ellenkezője igaz. A halláskárosodás vagy a fülzúgás gyakran visszafordíthatatlan.

Válassza ki a megfelelő füldugót a különböző környezetekhez:

TIPP: Igényesebb felhasználók számára egyedi füldugók állnak rendelkezésre, amelyek pontosan a hallójárat formájához illeszkednek.

 

 

3. Milyen alapanyag a legideálisabb? 

A füldugók anyag határozza meg hatásukat és alapvető tulajdonságaikat, mint például a viselési kényelem, a csillapítás mértéke és az újrafelhasználhatóság.

Négy alapvető anyagtípus közül választhat:

 

HABFÜLDUGÓK 

A legnépszerűbb anyagtípus a füldugók gyártásához. A habdugók árban és elérhetőségben kiemelkedőek.

Zajtompítás: 5/5 Hodnocení 5

Ez az anyag nyújtja az egyik legmagasabb zajcsillapítást.

Kényelem: 3/5 Hodnocení 3

A hab füldugók nem tartoznak a legkényelmesebbek közé. A füldugókat behelyezésükhöz keskeny hengerré kell tekerni, és a fülekbe nyomni, ahol a hab kitágul. Emiatt a fül belsejében lévő hab nyomást gyakorol a hallójáratra. Egy idő után a füldugók kinyomódhatnak vagy kieshetnek.

Állóképesség: 2/5 Hodnocení 2

Kíméletes használat mellett a füldugók körülbelül 5-ször használhatók biztonságosan. Ha hosszú ideig viseli, fennáll a fertőzés vagy a fülgyulladás kockázata. A hab természetesen felszívja a szennyeződéseket, és sajnos a fülben lévő hő tökéletes környezetet teremt a baktériumok szaporodásához.

Vessen egy pillantást a habdugók széles választékára.

TIPP: Vannak kisebb méretű habdugók is, amelyeket kifejezetten kisebb, keskeny hallójáratokhoz és gyermekek számára fejlesztettek ki. Ide tartoznak a Mack csatlakozói – a Slim Fit és a Dreamgirl.

 

Macks Snore Blockers špunty do uší Macks Slim FitMacks Dreamgirl špunty do uší

 

VIASZ VAGY FORMÁZHATÓ SZILIKON 

Zajtompítás: 3/5 Hodnocení 3

A viasz és hasonló alakítható anyagok hátránya a habnál valamivel gyengébb csillapítás. Ugyanakkor a viaszdugók egy kicsit jobban tompítják a zajt, mint a szilikonok.

Kényelem: 5/5 Hodnocení 5

A viasz és a formázható szilikon a legkényelmesebb viselet. A dugók nem csúsznak közvetlenül a hallójáratba, hanem csak a fülnyílás körül terülnek el. Ragadóssága miatt nagyon jól tart, nem lóg ki a fülből és nem nyomódik, mint a hab.

Állóképesség: 2/5 Hodnocení 2

Kíméletes karbantartás mellett a dugó ismét körülbelül 5 használatot bír ki. Ha piszkosak vagy már nem ragadnak, akkor érdemes megszabadulni a füldugóktól.

Válasszon viaszos és formázható szilikon füldugók közül.

TIPP: Ha hosszú haja van, ajánljuk copfba kötni, hogy a füldugó felhelyezése során ne szennyeződjön. A viaszfüldugók a nyári melegben egy kissé ragacsosabbak lehetnek. 

QuiesMacks Snore Mufflers Macks Pillow Soft silikonové špunty do uší

 

MŰANYAG, NEOPRÉN, SZILÁRD SZILIKON 

Ezek az anyagok alkalmasak az ismételt és gyakori használatra. 

Zajtompítás: 3/5 Hodnocení 3

Csillapításuk viaszdugókéhoz hasonló, de rosszabb mint a hab füldugóké. 

Kényelem: 4/5 hodnocení 4

Anyaga nem nyomja a fület, nem tágul, így ezek a füldugók is elég kényelmesek, de nem annyira, mint a viasz vagy szilikon dugók.

Állóképesség: 5/5 Hodnocení 5

Könnyen moshatók és tartósak. Ennek köszönhetően egy pár füldugó elég hosszú időre elég.

Műanyag és egyéb tartós füldugók itt találhatók.

Alpine WorkSafeEarpeace SleepAlpine Pluggies Kids_1

 

FÉM (TITÁN VAGY ALUMÍNIUM)

A fentebb említett anyagok közül a fém a legsűrűbb. Ha a fémet a fülben lévő puha habbal együtt szigeteli, akkor a leghatékonyabb füldugót kapja.

Az anyag hátránya a magasabb ár, amit azonban kompenzál a dugók újrafelhasználhatósága és csillapítási ereje.

Zajtompítás: 5/5 Hodnocení 5

A leghatékonyabb füldugók. Más anyagokkal ellentétben nem nyeli el a hangot, hanem blokkolja azt. Különösen jól blokkolják az alacsony vagy basszus frekvenciákat.

Kényelem: 3/5 Hodnocení 3

A dugók különböző méretű habszivacs párnákat tartalmaznak a csomagolásban - és Ön választhatja ki, melyik a legkényelmesebb. A fémmagnak azonban állandó állandó mérete van.

Állóképesség: 5/5 Hodnocení 5

A dugó fém talpát korlátlan ideig használhatja. A habpárnák anyaga emellett speciálisan megmunkált, és nem szívja fel a szennyeződéseket. Könnyedén törölje le őket nedves ruhával, és hagyja megszáradni! A használat intenzitásától függően több hónapig igénybe vehetőek. Az elhasználódott habszivacs párnák könnyen lecserélhetők újakra.

Tekintse meg dizájner fémfüldugóink kínálatát. 

 Flare Sleeep AluminiumFlare Sleep Pro TitaniumFlare kapszula

 

 

4. Mennyire intenzív zajt csillapítanék? 

Egy másik fontos paraméter a füldugók zajcsillapításának mértéke, az úgynevezett SNR (Signal to Noise Ratio) érték.

Ezt decibelben (dB) adják meg. A minőségi hallásvédőket független laboratóriumokban tesztelik és SNR értéküket rögzítik. Minél magasabb az SNR érték, annál nagyobb a dugók csillapítása.

A csillapítás mértékét a füldugók használati céljának megfelelően kell kiválasztani. A nagyobb csillapítás alkalmasabb a légkalapácsos munkához. Ha napközben szeretne füldugót hordani otthon, mert zavarja a szomszédoktól átszűrődő zene, de szeretné hallani a csengőt is, az alacsonyabb csillapítás megfelelőbb lesz.

Olvasson többet az SNR-ről (Signal to Noise Ratio) itt