Hogyan válasszunk füldugót zaj ellen?

Hangos időket élünk. Az ártatlan favágás vagy egy koncerten való részvétel bánthatja füleit. Hallásának megfelelő füldugókkal való védelme kifizetődő: csökkenti a hallásvesztés, a tinnitus (krónikus sípolás a fülben) és a zajterhelés kockázatát. Füle néhány év múlva meghálálja.
Több száz füldugó és hallásvédő található a piacon. Hogyan válassza ki az Ön számára megfelelő zajcsillapító füldugót?

Részletes útmutatót adunk az Earplugs.hu szakembereitől.

Jak vybrat špunty do uší na hluk

 

1. Füldugók vagy hallásvédők?

Füldugók 

Ez leggyakoribb választás a hallásvédelemhez. Alkalmas bármilyen könnyű és közepesen zajos környezetben és helyzetben.

A füldugók méretben, anyagban és formában széles választékban kaphatók, praktikusak és megfizethetőek.

Earplugs.hu tippje: Kezdők számára legjobb választás a Starter Pack, amely 17 pár különböző alakú, méretű és csillapítási intenzitású, 24 dB-től 39 dB-ig terjedő füldugót tartalmaz. Segítségével kiválaszthatja a legjobbat, nem kell feleslegesen nagy és drága csomagokra költenie. 

 

Kagylós hallásvédők 

Tökéletesen védi a hallást rendkívül zajos környezetben, például gyári üzemekben, favágáskor vagy fényképezéskor.

A kagylós hallásvédők a füldugókkal szemben:

  • Az egész fület lefedik, nem csak a fülnyílást.
  • Nem szennyeződik, és több évig kitart.
  • Alkalmas azok számára, akiknek nehezen megy a hallójáratba való behelyezés. 
  • A kagylós hallásvédők nagyszerű választás gyerekek számára. Biztonságosan védik a hallást koncerteken vagy egyéb rendezvényeken, a szülő pedig ellenőrizheti, hogy a gyermek nem vette-e le a hallásvédőt, nem vesztette-e el, ahogy ez a füldugókkal is megtörténhet.
  • Tekintse meg a gyerekeknek szánt kagylós hallásvédők akciós ajánlatát itt.

TIPP: A tökéletes hallásvédelem érdekében extrém körülmények között is kombinálhatja a füldugókat fülvédővel – így maximalizálja a hallásvédelmet.

 

 

2. Milyen típusú zaj ellen keresek védelmet?

A zaj különböző környezetekben különböző formákat ölt. Az utcai nyüzsgő horkolástól a zajos munkagépekig.

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, hogy a zaj nem olyan nagy, és nem kell csillapítania, sokszor ennek az ellenkezője igaz. A halláskárosodás vagy a fülzúgás gyakran visszafordíthatatlan.

Válassza ki a megfelelő füldugót a különböző környezetekhez:

TIPP: Igényesebb felhasználók számára egyedi füldugók állnak rendelkezésre, amelyek pontosan a hallójárat formájához illeszkednek.

 

 

3. Milyen alapanyag a legideálisabb? 

A füldugók anyag határozza meg hatásukat és alapvető tulajdonságaikat, mint például a viselési kényelem, a csillapítás mértéke és az újrafelhasználhatóság.

Négy alapvető anyagtípus közül választhat:

 

HABFÜLDUGÓK 

A legnépszerűbb anyagtípus a füldugók gyártásához. A habdugók árban és elérhetőségben kiemelkedőek.

Zajtompítás: 5/5 Hodnocení 5

Ez az anyag nyújtja az egyik legmagasabb zajcsillapítást.

Kényelem: 3/5 Hodnocení 3

A hab füldugók nem tartoznak a legkényelmesebbek közé. A füldugókat behelyezésükhöz keskeny hengerré kell tekerni, és a fülekbe nyomni, ahol a hab kitágul. Emiatt a fül belsejében lévő hab nyomást gyakorol a hallójáratra. Egy idő után a füldugók kinyomódhatnak vagy kieshetnek.

Állóképesség: 2/5 Hodnocení 2

Kíméletes használat mellett a füldugók körülbelül 5-ször használhatók biztonságosan. Ha hosszú ideig viseli, fennáll a fertőzés vagy a fülgyulladás kockázata. A hab természetesen felszívja a szennyeződéseket, és sajnos a fülben lévő hő tökéletes környezetet teremt a baktériumok szaporodásához.

Vessen egy pillantást a habdugók széles választékára.

TIPP: Vannak kisebb méretű habdugók is, amelyeket kifejezetten kisebb, keskeny hallójáratokhoz és gyermekek számára fejlesztettek ki. Ide tartoznak a Mack csatlakozói – a Slim Fit és a Dreamgirl.

 

VIASZ VAGY FORMÁZHATÓ SZILIKON 

Zajtompítás: 3/5 Hodnocení 3

A viasz és hasonló alakítható anyagok hátránya a habnál valamivel gyengébb csillapítás. Ugyanakkor a viaszdugók egy kicsit jobban tompítják a zajt, mint a szilikonok.

Kényelem: 5/5 Hodnocení 5

A viasz és a formázható szilikon a legkényelmesebb viselet. A dugók nem csúsznak közvetlenül a hallójáratba, hanem csak a fülnyílás körül terülnek el. Ragadóssága miatt nagyon jól tart, nem lóg ki a fülből és nem nyomódik, mint a hab.

Állóképesség: 2/5 Hodnocení 2

Kíméletes karbantartás mellett a dugó ismét körülbelül 5 használatot bír ki. Ha piszkosak vagy már nem ragadnak, akkor érdemes megszabadulni a füldugóktól.

Válasszon viaszos és formázható szilikon füldugók közül.

TIPP: Ha hosszú haja van, ajánljuk copfba kötni, hogy a füldugó felhelyezése során ne szennyeződjön. A viaszfüldugók a nyári melegben egy kissé ragacsosabbak lehetnek. 

 

MŰANYAG, NEOPRÉN, SZILÁRD SZILIKON 

Ezek az anyagok alkalmasak az ismételt és gyakori használatra. 

Zajtompítás: 3/5 Hodnocení 3

Csillapításuk viaszdugókéhoz hasonló, de rosszabb mint a hab füldugóké. 

Kényelem: 4/5 hodnocení 4

Anyaga nem nyomja a fület, nem tágul, így ezek a füldugók is elég kényelmesek, de nem annyira, mint a viasz vagy szilikon dugók.

Állóképesség: 5/5 Hodnocení 5

Könnyen moshatók és tartósak. Ennek köszönhetően egy pár füldugó elég hosszú időre elég.

Műanyag és egyéb tartós füldugók itt találhatók.

 

FÉM (TITÁN VAGY ALUMÍNIUM)

A fentebb említett anyagok közül a fém a legsűrűbb. Ha a fémet a fülben lévő puha habbal együtt szigeteli, akkor a leghatékonyabb füldugót kapja.

Az anyag hátránya a magasabb ár, amit azonban kompenzál a dugók újrafelhasználhatósága és csillapítási ereje.

Zajtompítás: 5/5 Hodnocení 5

A leghatékonyabb füldugók. Más anyagokkal ellentétben nem nyeli el a hangot, hanem blokkolja azt. Különösen jól blokkolják az alacsony vagy basszus frekvenciákat.

Kényelem: 3/5 Hodnocení 3

A dugók különböző méretű habszivacs párnákat tartalmaznak a csomagolásban - és Ön választhatja ki, melyik a legkényelmesebb. A fémmagnak azonban állandó állandó mérete van.

Állóképesség: 5/5 Hodnocení 5

A dugó fém talpát korlátlan ideig használhatja. A habpárnák anyaga emellett speciálisan megmunkált, és nem szívja fel a szennyeződéseket. Könnyedén törölje le őket nedves ruhával, és hagyja megszáradni! A használat intenzitásától függően több hónapig igénybe vehetőek. Az elhasználódott habszivacs párnák könnyen lecserélhetők újakra.

Tekintse meg dizájner fémfüldugóink kínálatát. 

 

 

4. Mennyire intenzív zajt csillapítanék? 

Egy másik fontos paraméter a füldugók zajcsillapításának mértéke, az úgynevezett SNR (Signal to Noise Ratio) érték.

Ezt decibelben (dB) adják meg. A minőségi hallásvédőket független laboratóriumokban tesztelik és SNR értéküket rögzítik. Minél magasabb az SNR érték, annál nagyobb a dugók csillapítása.

A csillapítás mértékét a füldugók használati céljának megfelelően kell kiválasztani. A nagyobb csillapítás alkalmasabb a légkalapácsos munkához. Ha napközben szeretne füldugót hordani otthon, mert zavarja a szomszédoktól átszűrődő zene, de szeretné hallani a csengőt is, az alacsonyabb csillapítás megfelelőbb lesz.

Olvasson többet az SNR-ről (Signal to Noise Ratio) itt

A 3 pár cserélhető szűrővel rendelkező Earpeace füldugók kiemelkednek ebben a kategóriában. Itt a helyzetnek megfelelően maga döntheti el, hogy melyik csillapítás felel meg Önnek a legjobban.