5 tipp az egészséges elalváshoz és a felhőtlenül mély álomhoz

Rossz vagy rendszertelen alvástól szenved? Egyik oldalunkról a másikra fordulni, birkákat számolni, megfordítani a paplant – mit tegyünk, ha semmi sem segít?

Bárcsak valaki egy csettintéssel lekapcsolhatná a kinti világítást és eltérítené a háza mögötti zajos utak forgalmát...Ön pedig végre nyugalomban hajthatja álomra fejét.

Csodákra sajnos nem vagyunk képesek, ám pár hasznos tippel szolgálhatunk, hogy a mély és egészséges alvásából semmi se zavarhassa fel. Még a szomszéd ugató kutyája sem.

5 tipů pro lepší spánek 

1. Zárjon ki mindent, ami zavaró 

Ne hagyja, hogy a kellemetlen zajok megzavarják felhőtlen alvását. Egy szeretett személy horkolása vagy egy elhaladó kamion könnyen (és ráadásul olcsón) kizárható egy minőségi füldugóval.

Felejtse el a kemény és kényelmetlen füldugókat, ezek az alváshoz használható füldugók puha high-tech anyagokból készülnek, amelyek tökéletesen tompítják a környező hangokat, mindemellett egyáltalán nem érezhetők a fülben.

TIPP: Tanácstalan, milyen füldugó az Önnek megfelelő? 

Az Earplugs.cz szakértőiként összeállítottunk Önnek egy egyszerű útmutatót: „Hogyan válasszunk füldugót alváshoz?".

A bizonytalanok számára találtuk ki az Earplugs Starter Pack-et, egy "költségkímélő füldugókészletet", amely 17 pár különböző méretű és tulajdonságú füldugót tartalmaz.

Alpine SleepDeepEarplugs Starter Pack sada špuntů do ušíMacks Dreamgirl špunty do uší

 

2. Gondoskodjon a teljes sötétségről 

Úgy érzi, a szemmaszkok már kimentek a divatból? Távolról sem! A maszkok még mindig nagyon népszerűek. Ma már végtelen számú forma és dizájn közül választhat, a klasszikus maszkoktól a kényelmesen illeszkedő 3D maszkokon keresztül, a különböző motívummal díszített  maszkokig.

Bizonyos típusú maszkokhoz hűsítő gélbetétet is vásárolhat, hogy maximális felüdülést biztosíthasson a fáradt, duzzadt szemeknek.

A takarékoskodóak értékelni fogják, hiszen a maszk gyakorlatilag a drága sötétítő roló jóval olcsóbb változata. Egy másodperc alatt teljes sötétséget varázsolhat anélkül, hogy korlátozná például partnerét, aki még elolvasna egy fejezetet. 

Lunesto mask 3D AlvómaszkMintáš maszkok

 

3. Csökkentse a kék fényt, növelje a melatonint  

Mint ismeretes, a televíziók és az okoseszközök kijelzői kék fényt bocsátanak ki, melyet szervezetünk nappali fényként érzékel, ezek hatására kevesebb melatonint termel (az úgynevezett alváshormon).

Ha nem tudná elképzelni az estéjét tévé vagy telefon nélkül, célszerű speciális vörös védőszemüveget használni, amely véd az UV sugárzástól és a kék fénytől.

Tudta, hogy..?

... a melatonin szintje csökkenhet azoknál, akik váltott műszakban dolgoznak, keveset alszanak, de a kor előrehaladtával is? 

 

Ha nehezen tud elaludni, pótolhatja a melatonint tabletta formában. Segít csökkenteni az elalváshoz szükséges időt, és segít csökkenteni a jet-lag miatti fáradtságérzetet is.

JSP Swiss OneMito Light PrideBarner Dalston

 

4. Szerezzen be gyógynövényeket álmatlanság ellen 

Kipróbálhat természetes módszereket is, például gyógynövények formájában, melyeket már dédanyáink is alkalmaztak a nehéz éjszakák ellen.

A citromfű az illóolajokon és egyéb anyagokon kívül citrált vagy ún. hidroxi-triterpénsavat is tartalmaz. Ezek az anyagok nyugtató hatásúak, és kiválóan hatnak a túlzott stressz vagy szorongás ellen

Mi sem egyszerűbb, mint lefekvés előtt teát inni citromfűvel, ideális esetben BIO minőségben.

 

 

5.Lazuljon el 

Alakítson ki egy pihentető rituálét lefekvés előtt, például olvasson egy könyvet, meditáljon vagy vegyen egy meleg fürdőt. A megfelelő pihentető légkör megteremtését relaxáló zene vagy aromaterápia is fokozhatja. Egyes illóolajok, mint például a levendula, a borsmenta vagy a rózsa, segítenek ellazítani és megnyugtatni az elmét. A rendszeres alvási szokások is nagyon fontosak, ami segít fenntartani a stabil cirkadián ritmust.