Tinnitus: zúgás és sípolás a fülben

Fülcsengés, suhogás, zörejek, zúgás, zümmögés, sziszegés vagy akár sikítás. A fülzúgás tartós hang a fejben, valódi külső forrás nélkül. Mindenki tapasztalta már, de néhányunk hosszan és krónikusan szenved ezektől a hangoktól.

Tinnitus hučení a pískání v uších

Egy zajos koncert, egy hosszú autóút vagy egy repülés után – mindannyian hallottunk már rövid ideig zümmögést és fütyülést a fülünkben. Ha hetek óta tapasztalja ezeket a kellemetlen hangokat, akkor előfordulhat, hogy fülzúgást észlel.

 

Mi is a tinnitus?

A fülzúgás egy hosszantartó hang, amely a fejünk belsejéből jön – az egyik vagy mindkét fülünkből. Folytonosnak, ingadozónak vagy lüktetőnek hangozhat. Vannak, akik úgy írják le a fülcsengést, mint egy elnémított tévé hangját vagy egy régi hűtőszekrény zörgését.

A fülzúgást gyakran erős akusztikus trauma (puskalövés), rendkívül zajos környezetben való tartózkodás (koncert), betegség vagy középfülgyulladás váltja ki. A fülzúgás gyakran együtt jár a halláskárosodással is, különösen idősebb korban.

A fülzúgás akut (maximum néhány hónapig tart, és magától eltűnik) és krónikus (6 hónapon túli) típusokra osztható fel.



A tinnitus gyógyítása 

Ha  fülzúgás és a fülcsengés kínozza, első lépésként forduljon fül-orr-gégészhez. Elvégzi a szükséges vizsgálatokat a fülzúgás fizikai okainak kizárására. Ennek megfelelően javasolni fogja a következő lépést – például vérkeringést serkentő gyógyszereket, fizioterápiát vagy más speciális kezelést.

Van, aki hamar megszokja a fülzúgást, másokat még nappal is zavar, és főleg elalvás előtt, amikor a környező világ elcsendesedik, nem tudja megállni, hogy a nyikorgó hangra összpontosítson. A súlyos fülzúgás súlyos álmatlanságot, szorongást és depressziót okozhat. Ebben az esetben a lehető leghamarabb forduljon pszichológushoz vagy pszichoterapeutához.

 


Előzze meg a fülzúgást 

Gyakran nem vesszük észre, milyen zajos a világ körülöttünk. Ha munkahelyén túlzott zajnak van kitéve, rockkoncerteket közvetít, vagy sokat utazik, ne felejtse el védeni a fülét.

Hogyan lehet elkerülni a fülzúgást? A legjobb megoldás a füldugó különféle alkalmakra (koncertre, motorra, alvásra) és zajos gyári vagy motoros munkához, kagylós fülvédő.

Nem tudja milyen füldugót válasszon? Olvassa el lépésről lépésre szóló útmutatónkat a zajszűrő füldugók kiválasztásához.


5 tipp ha fülzúgástól szenvedünk 

  1. A fülzúgás kezelhető! Meg fogja szokni, ha az agya már nem tulajdonít jelentőséget a hangnak. Ne küzdjön ellene, fogadja el. A fülcsengést próbálja meg ne betolakodónak felfogni, hanem annak jeleként, hogy megpróbálhatunk jobban vigyázni testünkre, megnyugodni és lassítani.
  2. Kerülje a stresszt, a túlzott koffeinfogyasztást és az egészségtelen táplálkozást.
  3. Egészítse ki étrendjét magnéziummal és B-vitaminnal. Próbálja ki a gingko bilobából készült étrend-kiegészítőket is.
  4. Elalváskor próbálja meg hallgatni a fehér vagy rózsaszín zajt, a tenger, az eső vagy az erdő hangját aláfestésként - például a telefonon lévő alkalmazásból vagy egy speciális hanggenerátorból.
  5. Ezenkívül gondosan védje hallását – megfelelő füldugóval.

Kipróbálhat speciális hangtompító dugókat is normál munkához. Nem csillapítják a zajt, mint a normál füldugók, csak csökkentik, és nem engedik be a fülbe a stresszt okozó durvább frekvenciákat.