Hogyan válasszunk füldugót vízbe?

A fülbe kerülő víz  csak gondokat okoz - nehezen távozik, fülnyomást vagy füldugulást, fájdalmat, legrosszabb esetben gyulladást okoz. A vízi füldugókat a professzionális és szabadidős úszók, de a gyerekek is értékelni fogják. Segítünk kiválasztani a megfelelőt!

A műanyag vagy a szilikon tömítés megfelelőbb Önnek? Biztosítson zajtompítást is? Nézzük meg közelebbről is a füldugókat vízbe, és úszáshoz!

Jak vybrat špunty do uší do vody

 

1. A füldugó anyaga: műanyag vagy szilikon? 

A vízi dugók kínálatában többféle anyagot talál - hőre lágyuló, műanyag, formázható vagy tömör szilikon. Miben különböznek? Az első három anyag a fülbe való behelyezésre szolgál, a formázható szilikon kívül marad, így egy kicsit kényelmesebb.

 

HÕRE LÁGYULÓ MŪANYAG, MŪANYAG VAGY SZILÁRD SZILIKON

Mindezek az anyagok minőségi izolációt biztosítanak, puhák és újrafelhasználhatók. Megfelelő karbantartás mellett több száz úszásmétert kibírnak, csak otthon kell lemosni langyos vízzel és hagyni megszáradni.

Amit érdemes tudnia:

  • A hallójáratba illesztendő dugók úgynevezett karimákkal rendelkeznek. Minél több  a karimájuk, annál jobb tömítést biztosítanak. A legtöbb karimával a Mack's Ear Seals rendelkezik.
  • A hőre lágyuló műanyag nyer a tökéletes tömítés kategóriában. A fül melegének köszönhetően megpuhul és alkalmazkodik a körvonalaihoz, így nem engedi be a vizet a fülbe.
TIPP: Szeretné meghosszabbítani füldugói élettartamát, és tisztán tartani őket? Próbálja ki az Alpine Clean fertőtlenítő füldugótisztítót! 
Macks Ear SealsAlpine SwimSafeArena Earplug PRO


FORMÁZHATÓ SZILIKON

A legjobb választás azoknak, akik ki nem állhatják a hallójáratba nyomott füldugókat. A szilikondugókból golyót kell formázni, majd letakarni velük a fülnyílást. 

Amit érdemes tudnia:

  • A formázható szilikon vízi dugók a vákuum és a tapadó tulajdonságok miatt a helyükön maradnak.
  • Helyezze fel a dugókat, mielőtt vízbe meríti őket! Hidegebb vízben a szilikon kissé megszilárdulhat, és kevésbé formálódik.
    Körülbelül 5 használatot bírnak ki, addig viselhetőek, míg megfelelően tapadnak és tiszták maradnak.
Macks Pillow Soft silikonové špunty do ušíPutty Buddies plovoucí špunty do uší do vody_1Cirrus BioEars

 

2. Zajcsillapítás: a vízben is fontos a minőségi hallás 

A vízdugók elsődleges célja nem a zaj csillapítása, hanem a hallójáratok tökéletes szárazon tartása, ezért a csillapítás mértéke (SNR – Signal to Noise Ratio) általában nincs megadva.

Vízben célszerű a lehető legkisebb csillapítás, hogy a környezet hallható legyen. A hagyományos vízi füldugók maximális csillapítása így akár 20 dB is lehet.

Beszélnie kell a partnereivel vízisportok közben?

Válasszon professzionális vízcsillapítókat nulla csillapítású Alpine SwimSafe-et, amelyet főleg vízi sportokhoz, például szörfözéshez vagy kiteboardozáshoz fejlesztettek ki. Speciális szűrőjük van, amely a hang továbbítja, így hallani fogja a kimondott szót, és problémamentesen kommunikálhat anélkül, hogy ki kellene húznia a dugót.

 

3. Méretek és párok száma

Úszófüldugók normál és kisebb méretben vásárolhatók nálunk. A kisebb méret jól illeszkedik a gyerekekhez, de a kisebb hallójáratokhoz is. Válasszon kisebb méretet is, ha úszás közben kiesik a dugó, vagy nyomja hallójáratát.

Inkább gyermek számára keres füldugót? Itt megtalál mindent a gyermekfüldugókról. 

 

A dugók 1-6 páros kiszerelésben kaphatóak. Mindig csak 1, 2 pár újrafelhasználható dugót talál a csomagban. A formázható szilikon dugók különféle kiszerelésben kaphatók. Ha már kipróbálta és megtalálta a megfelelőt, érdemes nagyobb csomagba beruházni, ahol egy pár kevesebbe kerül.

 

4. Fejpánt, tok, zsinór: magasabb teljesítmény, hosszabb élettartam

Úszófejpántok: ha 100%-os védelmet igényel a víz ellen 

A vízdugót úszófejpánttal kombinálja. A vízlepergető neoprénnek köszönhetően kettős fülvédelmet kap, és megakadályozza, hogy a füldugó kiessen a füléből.

Tekintse meg a Mack márka EarBand fejpántjainak univerzális méretét. Ezután válasszon a különböző méretek és színek közül az Ear Band-It és az Ear Band-It Ultra készülékekhez. Ezek a fejpántok csak önthető szilikon vízi füldugókkal együtt használhatók.

Tokok

Minden úszó füldugó tokkal együtt kapható.  A füldugók így nem vesznek el, és a tok megvédi őket a szennyeződésektől.

Különösen ajánljuk az önthető szilikon füldugókat zárt edényben, hogy tisztán és pormentesen tartsák őket. Ez tovább kitart.

Zsinór 

A vizes füldugók zsinór nélkül kaphatók, az Alpine SurfSafe és a Mack's Ear Seals® kivételével. A húrnak köszönhetően még extrém szörfözés vagy kite- vagy wakeboardozás közben sem veszti el.

Arena Classic SiliconeEar Band-It UltraMacks Ear Seals