Miért fáj a repülőn a fülünk? 3 tipp a füldugulás ellen

Talán Ön is tapasztalta. Felszálláskor vagy leszálláskor zúgni kezd a füle - majd kellemetlen fájdalom és füldugulás következik. Hogyan tovább? Az ásítás mellett speciális füldugók is segítségedre lesznek.

Proč v letadle bolí uši

Miért dugul be fülünk a repülőgépen?

A levegő nyomásának a fülben (pontosabban a dobüregben) normál esetben meg kell egyeznie a légköri nyomással. Ahogy a repülőgép emelkedik a magasságba, a légköri nyomás csökken, és nyomáskülönbség jön létre, amely összenyomja a dobhártyát. Ezt beszorult fülnek érezzük, "üreges" hangot hallunk és gyakran szúró fájdalom jelentkezik.

Leszálláskor viszont a belső fülbe szívódik be a levegő - ezért sokszor még jobban fáj a fül leszálláskor.

Íme 3 jól bevált trükk, amellyel elkerülheti az átmeneti "halláscsökkenést" repülés közben, és élvezheti a kényelmesebb repülést.


1. Ásítás vagy rágás 

A középfül nyomásának légkörire való kiegyenlítése érdekében segít, ha nyelünk egyet vagy szélesre nyitjuk a szánkat. Ezáltal növeljük az fülkürt szélességét, amely összeköti a középfül üregét az orrgarattal. 

Ezért ajánlott többször mély levegőt venni, ásítani, és nyelni. A rágógumi vagy a cukorkák szopogatása is segít.

Ha ez sem működik, fogja be az orrát, és óvatosan lélegezzen ki. Kilégzéskor nyomás keletkezik a gégében, mely miközben kiutat keres - kitágítja a fülkürtöt. 

 

2. Használjon orrcseppeket 

A megfázás a kényelmes repülés ellensége. Megfázás vagy fülfertőzés esetén az Eustach-kürt megduzzadhat, beszűkülhet vagy teljesen eltömődhet. Olyan akadály keletkezik, amelyen a levegő nem tud átáramolni a nyomásváltozások során.

Ucpaný nos kapky

Megfázással, náthával nem ajánlott repülni, de mit tegyünk, ha tényleg elkerülhetetlen?

Segíthetnek az ereket tágító, duzzanatot csökkentő és a nyálkahártyát a váladéktól megtisztító hatóanyagot (pl. oximetazolint) tartalmazó cseppek vagy orrspray. Ez javítja az Eustach-kürt átjárhatóságát. 

 

3. Speciális füldugók repüléshez 

A legjobb megoldás a megelőzés. Szerezzen be speciális füldugót repüléshez, a fülnyomás szabályozásához.

Hogyan működnek a füldugók repüléshez ? Úgy tervezték, hogy érzékenyen egyenlítsék ki a légnyomás változásait a dobhártyán. Ez elegendő időt biztosít az Eustach-kürtnek, hogy alkalmazkodjon a nyomásváltozásokhoz.

Ugyanakkor ezek a füldugók tompítják a kellemetlen környezeti zajokat, és pihenést biztosítanak egy hosszú repülőút során – Ön pedig nyugodtan, fülcsengés nélkül landolhat.

TIPP: Repülni készül, de tart a fülfájástól? Tanácsot adunk részletes útmutatónkban: Hogyan válasszunk füldugót repüléshez? 

 

Alpine FlyFit szelepszűrővel 

A FlyFit füldugók repüléshez a speciális szűrőknek köszönhetően szabályozzák a kellemetlen nyomást a dobhártyában. Úgy működnek, mint egy szelep, és kiegyensúlyozzák a fokozatos és állandó nyomásváltozást a külső tér és a középfül között. A minifogantyúnak köszönhetően rendkívül kényelmesek és könnyen kezelhetők.

 

Mack's FlyGuard

A Mack Flightguard® füldugói repüléshez szintén nagyon hatékonyak a levegő nyomásának repülés közbeni kiegyenlítésében. Kerámia szűrőjüket laboratóriumokban tesztelték még élesebb repülések során is, és bizonyítottan csökkenti a repülés okozta kellemetlen érzést a fülben.


Cirrus EarPlanes

Speciális szilikon füldugók repüléshez, gyermekek számára is elérhető változatban. Az EP2 modellek egy hasznos zsinórt is tartalmaznak a csomagban, aminek köszönhetően nem veszítik el a füldugókat.

Alpine FlyFitMacks Flightguard špunty do uší do letadla Cirrus earPlanes ep2 pro děti

 

Más repülési füldugók megtekintése