Káros, ha füldugóval alszunk?

Zajos világban élünk, amely éjszaka sem alszik. Autómotorok vagy egy egyszerű beszélgetés a szomszédban – mindez akadályozhat bennünket az elalvásban vagy az egészséges mély alvásban. Az éjszakai zaj elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze a füldugó.  De vajon nem károsak hosszú távon, ha velük alszunk? 

Je spaní se špunty škodlivé

 

A válasz egyszerű: nem káros – ha betart néhány egyszerű szabályt. Az első lépés a füldugókkal való egészséges alváshoz, a megfelelő "tömítés" kiválasztása.

Füldugók tucatjai léteznek- egyik a rockkoncertre alkalmas, vagy a zajos gyárba, míg mások úszáshoz. Ha biztos akar lenni abban, hogy a füldugó éjjeli viselése nem káros az egészségére, válassza a speciálisan hosszú alváshoz kifejlesztett füldugókat.

 

A leggyakoribb hiba? Túl kemény füldugók

Az alváshoz használt füldugók mindenekelőtt puha, hajlékony anyagból kell készüljenek, mely alvásra alkalmas, és ami a lehető legjobban alkalmazkodik a hallójárat formájához, sőt még akkor sem okoz gondot, ha oldalt fekszik. Klasszikus és high-tech hab, speciális műanyag, szilikon vagy viasz közül választhat.

  • Érzékeny füle van?Próbálja ki a Mack's Ultra Soft vagy hasonló minőségű Ohropax Soft puha habszivacs füldugókat, mindkettő kiváló párnázást biztosít egyszerre.
  • Utálja a füldugót érzését fülében? Próbálja ki például az erősen csillapító szilikon Snore hangtompítókat, melyek csak a fülnyílást takarják.

A vízhez, repülőgépekhez vagy hangos koncertekhez kifejlesztett füldugók, amelyekben fix szűrő van, vagy egy kiálló fogantyú, teljesen alkalmatlanok alvásra – ezek a rögzített kiemelkedések akár meg is sérthetik fülét alvás közben.


TIPP: Olyan füldugóra vágyik, melyet nem kell lecserélnie pár használat után?  Próbálja ki az Alpine Sleep Deep füldugót, mely speciális lágy szűrőjének köszönhetően több hónapig is kitart.  

 

Macks Ultra Soft špunty do ušíMacks Snore Mufflers Alpine SleepDeep 

 

Az óvatos behelyezés alap 

Ha gyorsan és erőteljesen nyomja be a füldugót, kellemetlen nyomás keletkezhet a fülben. Lassú behelyezésével elkerülheti a fülzsír felesleges fülbe tolását is.

Ha habdugókkal alszik, először göngyölítse keskeny henger alakúvá, majd lassan helyezze be a hallójáratba.

Ugyanilyen óvatosan távolítsa el a füldugót a füléből reggel. Ne felejtse el a csatlakozókat megfelelő csomagolásban tárolni. A napközben rajtuk lévő por és szennyeződés táptalajjá válhat a baktériumok számára, és így csökkentheti a füldugó élettartamát – vagy fertőzésveszélynek teheti ki a fülét.

 

Fülhigiénia? Csínján a vattapálcikákkal...

Ha füldugóval alszunk, az egészséges alvás érdekében előnyös, ha a fül külső részét faggyúmentesen tartjuk. De... Talán nem tudta, hogy a fülnek tökéletes öntisztító képessége van. A fülzsír megvédi a fül érzékeny belső részét a szennyeződésektől, portól és apró részecskéktől. Magára "pakolja", majd a hallójáraton keresztül visszanyomja őket.

Ha túl mélyen tisztítja a fülét a vattacsomóval, akkor valójában károsíthatja a fülét – nemcsak a dobhártyáját sértheti meg, hanem a "piszkos" fülzsírt akaratlanul is visszanyomja a fülbe. Emiatt dugó képződik a fülben, ami zümmögést, nyomást vagy akár gyulladást is okozhat. Ezeket fülorvosnak kell kezelnie.

Tehát hogyan néz ki a megfelelő fülhigiénia? A szakértők azt tanácsolják, hogy a fülnek csak a külső részét tisztítsa meg, ahová a kisujja köré tekert kozmetikai vattával elérhet. A csecsemőknek szánt pamut törlőkendők ideális formájúak is lehetnek a tisztításhoz. Vastag végük sem engedi, hogy a pálca túl mélyen a fülébe kerüljön.

Earplugs tyčinkyEndlesVaxol

TIPP: Környezetbarát tisztítást nyújtanak az újrahasználható fülpálcikák, vagy a 100%-ban lebomló és komposztálható bambusz fülpálcikák. De jegyezze meg: a fülpálcika jöhet – de csak a hallójárat külső peremén.


Nézzen utána ennek is: hogyan tisztítsuk helyesen a füldugókat.