Hogyan tisztítsuk helyesen a füldugókat?

Ha eldobható habfüldugókat használ, ajánlott rendszeresen cserélni őket körülbelül 5 használat után. A hosszan tartó használat egészségügyi kockázatot jelenthet, mivel a felgyülemlett szennyeződés, por és baktériumok gyulladást okozhatnak a fül belsejében.

De ha zavarja, hogy a füldugókat állandóan le kell cserélnie, létezik egy környezetbarátabb lehetőség is: rengeteg újrafelhasználható füldugó különféle anyagokból – a szilikontól, hőre lágyuló műanyagtól és viasztól az alumíniumig és titánig. De még ezek a dugók is, csakúgy, mint az eldobhatóak, néhány napon belül elkezdenek piszkosodni.

Mit tegyünk hát? Hetente vagy kéthetente érdemes megfelelően megtisztítani a dugókat. Tegye a dugók mosását rituálévá. Nem tart tovább 5 percnél.

Hogyan tisztítsuk helyesen a füldugókat


Hogyan tisztítsuk a füldugókat?

Ha termoplaszt alapú füldugókat használ – mint például az Alpine márkától – lehetséges mosógépben való mosása a többi szennyessel, szövet tokban és alacsony hőmérsékleten.

A leghatékonyabb módszer azonban továbbra is a gondos kézi mosás és a mechanikus tisztítás. Íme egy egyszerű útmutató lépésről lépésre. 

  1. Először is ellenőrizze a füldugót 

    Alaposan ellenőrizze a dugókat, a szűrőt vagy a redőket, hogy nincsenek-e rajta repedések vagy rejtett szennyeződések, amelyekre különös figyelmet kell fordítani. Nem tanácsos tovább használni a sérült füldugót – nemcsak hogy nem védi megfelelően a fülét a zajtól, de a legrosszabb esetben akár meg is sérülhet. Ha a füldugók megrepedtek vagy sérültek, cserélje le őket.

  2. Helyezze a füldugókat szappanos vízbe 

    Töltsön meg egy tálat vagy mosogatót meleg vízzel és tisztítószerrel – még egy darab közönséges szappan is megteszi. Hagyja a füldugókat néhány percig "kiázni" a vízben.

  3. Kezdje el a mechanikus tisztítást

    Öntse ki a piszkos vizet, és kezdje el a mechanikai tisztítást. Távolítson el minden látható szennyeződést egy puha ronggyal vagy tiszta fogkefével. Ne felejtsen el semmilyen repedést vagy redőt.

  4. Alaposan öblítse le 

    Ezután öblítse le a dugókat hideg vízben, és hagyja lefolyni. Enyhén törölje le a dugókat egy törülközővel, hogy megszabaduljon a felesleges nedvességtől.

  5. Hagyja a füldugókat teljesen megszáradni 

     

    Hagyja a dugókat teljesen megszáradni, mielőtt újra használná őket. A nedves füldugó viselése irritációt, fájdalmat vagy akár fülgyulladást okozhat.

  6. Végül fertőtlenítse a füldugókat 

    Az újrafelhasználható dugók esetén a baktériumok elszaporodásának kockázata a használat hosszával nő. Gondos mosás és szárítás után fertőtlenítse a füldugót alkohollal vagy speciális füldugó-tisztítóval.

  7. Gondoskodjon tovább a füldugókról 

    Tanulja meg automatikusan visszahelyezni a füldugókat a tokjukba, amikor nem használja. Ez tisztán tartja a füldugókat, és megóvja őket a sérülésektől, valamint a szennyeződéstől és a portól. A füldugók így több hónapig vagy akár évekig is kitartanak.

Az EARPLUGS.HU TIPPJE: Vásároljon füldugót egyből stílusos tokkal. Mint például bestsellerünk – Mack’s habfüldugók a csomagolásban hordozótokot is tartalmaznak. Majdnem minden újrahasználható füldugóhoz automatikusan jár egy stílusos tok.

 

Flare kapszulaAlpine Clean čistič špuntů do ušíAlpine Deluxe Pouch 


Nem rendelkezik még füldugótokkal?
Itt vásárolhat.