Hogyan helyezzük be a füldugókat? A szilikon és habfüldugók behelyezése eltérő

Hogyan helyezze a füldugót a fülébe úgy, hogy az megfelelően illeszkedjen, és kiszűrjön minden nem kívánatos zajt? Ez nem nagy tudomány! Íme néhány apró trükk, amelyekkel még hatékonyabbá teheti a füldugóviselést! 

Hogyan helyezzük be a füldugókat

Rengeteg különböző típusú füldugó található a piacon – az édes álmot hozó legpuhább habfüldugóktól – az úszáshoz használható szilikon füldugókon át – a valaha volt leghosszabb élettartamú,  leginkább párnázott titán füldugókig. De mindegyiket kicsit másképp kell behelyezni a fülbe.

Melyik füldugót kell megfelelően felcsavarni? És kissé széthúzni? Tudta, hogy ha a behelyezéskor kissé kifeszíti a fülcimpáját, a füldugók jobban illeszkednek? 

Habfüldugók: alaposan feltekerni 

A poliuretán hab a leggyakrabban használt anyag a füldugók gyártásához. Kényelmes és nagyon jól szigetel. Alvás- és horkolásgátló füldugókhoz, de zajszűrő vagy hangos zene ellen is használható.

Tudta, hogy a habfüldugók akár öt használatot is kibírnak? Hosszan tartó használat esetén a füldugók beszennyeződnek, és fennáll a fülgyulladás veszélye. 

A HABFÜLDUGÓK BEHELYEZÉSÉNEK LEGHATÉKONYABB MÓDJA

  1. Alaposan mosson kezet 

    A füldugók használata előtt alaposan mosson kezet. Ezáltal csökkenti a füldugók beszennyeződésének, és a baktériumok fülbe való bevitelének kockázatát.

  2. Tekerje a füldugókat henger formájúra 

    A hüvelykujja és a mutatóujja közé helyezett füldugót görgesse nagyon keskeny hengerré. Ügyeljen arra, hogy a füldugókat hosszában kúposítsa, és ne golyót formáljon belőlük.

    Így a füldugók keskenyebbek és könnyebben behelyezhetők. Ha különösen vastagok, nagyobb erővel görgesse hengerré őket a két tenyere között.

  3. Enyhén húzza felfelé fülcimpáját 

    Az ellenkező kezével húzza fel- és hátrafelé a fülét. Ez segít kitágítani a hallójáratot, így könnyebben behelyezheti a füldugót.

    Ne húzza fel túlságosan a fület, csak enyhén tágítsa ki a fülnyílást. Először próbálja meg behelyezni a füldugókat tükör előtt, hogy jobban lássa a fül területét. 

  4. Óvatosan helyezze be 

    Óvatosan helyezze be a feltekert füldugót a hallójáratba. Könnyen a helyére csúszik. Ne nyomja túl mélyre a füldugót, és ne nyomja meg túlzott erővel.

    És milyen mélyre kell helyezni a füldugót? Annyira, hogy nagy része a hallójáratban legyen. Hagyjon egy kis darabot kilógni, hogy könnyen eltávolíthassa a füldugókat.

  5. Várjon egy kicsit 

    Tartsa helyükön a füldugókat 20-30 másodpercig. A poliuretán habnak időre van szüksége ahhoz, hogy teljesen kitáguljon és minden zajt megfelelően tompítson. 

  6. Ellenőrizze a zajtompítást 

    Próbáljon meg beszélni vagy énekelni. Tompítva kell hallania magát, akárcsak az Ön körül lévő hangokat. Egyetlen füldugó használata  sem eredményez teljes csendet, de a környezet zajai és a zavaró frekvenciák kellemesen eltompulnak.

    Ha a füldugó nem olyan párnázott, mint szeretné, próbáljon ki más alakú habszivacs füldugókat vagy szűkebb hallójáratokhoz tervezett füldugókat.

TIPP: Nem tudja, milyen méretet válasszon? Próbálja ki az kedvezményes Starter Pack csomagunkat 17 különböző fajta füldugóval.Köztük megtalálja az Ön füléhez illőt.

 

Macks Ultra Soft špunty do ušíOhropax Mini SoftEarplugs Starter Pack sada špuntů do uší


Viasz 
vagy szilikon füldugók: felmelegíteni és tapasztani 

Szilikon vagy viasz füldugók alakja kis golyócskára hasonlít. Nem a füljáratba helyezendőek, hanem kívülről annak bejárata köré. 

Így negatív nyomás keletkezik, mely helyén tartja a füldugókat, és gátolja a zaj fülbe jutását, de ugyanúgy a vízét is. Ezért a szilikon vagy viasz füldugókat alváson kívül úszáshoz vagy vízi sportokhoz is használják.  

HOGYAN HELYEZZÜK BE A SZILIKON VAGY VIASZ FÜLDUGÓKAT?

  1. Mosson kezet

    A füldugók így tiszták maradnak, és csökkentheti a fertőzésveszélyt. 

  2. Bizonyosodjon meg a füldugók tisztaságáról 

    Ne hagyja rajtuk a csomagolás maradványait, hajszálat. Füle meghálálja. 

  3. Melegítse fel tenyerében 

    Annak érdekében, hogy a viasz- vagy szilikondugók tökéletesen illeszkedjenek a fülbe, melegítse őket egy ideig ökölbe zárt kezében. Elegendő 30-40 másodpercig meleg tenyérben tartani őket, mielőtt a merev anyag meglazul.

    A megfelelően felmelegített füldugók puhák és enyhén ragacsosak lesznek.

  4. Formázza golyó alakúra 

    Hüvelyk- és mutatóujjával formázzon golyót a füldugóból.

  5. El a hajszálakkal!

    Távolítsa el az arca és füle közeléből a hajszálakat, a hosszú hajkoronát érdemes copfba összefogni. Ez a típusú füldugó rendkívül ragacsos, így hozzáragad minden, ami körülötte repked. 

  6. Tapassza a füldugót fülnyílása köré 

    Ezeket a füldugókat leggyakrabban nem közvetlenül a hallójáratba helyezik, hanem a fülnyílás körüli területre lapítják. Finoman nyomja be a füldugót a fülnyílás bejáratába, amíg teljesen be nem zárja a fület.

    A megfelelően felhelyezett füldugók megfelelően tompítják a környezeti zajokat, és Ön jól érzi magát velük.

 Macks Pillow Soft silikonové špunty do ušíQuiesMacks Snore Mufflers

TIPP: Olvassa el ezt is: A füldugók megfelelő tisztítása

 

Újrahasználható füldugók: "ringató" mozgással 

Ha gyakran használ füldugót, érdemes beszereznie újrahasznosítható füldugókat. Ha megfelelően gondoskodik róluk, hónapokig vagy évekig is kitartanak. Ide tartoznak például a  szilárd szilikon, termoplaszt vagy gumi alapú füldugók. 

HOGYAN HELYEZZÜK BE AZ ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ FÜLDUGÓKAT? 

Az eljárás a füldugó anyagától függ. A részletes útmutatást megtalálja minden csomagoláson, mindenesetre az eljárás első lépései megegyeznek a habfüldugókéval. 

A folyamat alapja a tiszta kéz és a lassú, ringató mozgás a felhelyezéskor. Hogy füldugók minél jobban illeszkedjenek, enyhén húzza fel fülcimpáját. 

Figyelem, bizonyosodjon meg, hogy a füldugót nem nyomta túlságosan mélyre. A füldugó nagy részének a hallójáratban kellene lennie, de egy kis résznek ki kell lógnia a fülből, hogy egyszerűen eltávolítható legyen. 

Alpine špunty SleepSoftAlpine FlyFitAlpine Pluggies Kids

Nem illeszkedik füldugója, vagy nem tompít kellőképpen? 

Valószínűleg nem megfelelően helyezte fel őket. Ha a füldugók a második próbálkozás után sem működnek, előfordulhat, hogy más alakú modellre van szüksége.

Vessen egy pillantást a legnépszerűbb füldugóinkra.