Fülsípolás koncert után? 3 trükk, mellyel védekezhet a hangos zene ellen

A zajos koncertek és a folyamatos hangos zenének való kitettség sokáig megterheli a fülünket. Most fényt deríthet arra, hogyan kerülheti el a fokozatos halláskárosodást és a bosszantó fülzúgást.

Jak se chránit před hlasitou hudbou

Rosszabbul hall koncert után? Valószínűleg eltolódott hallásküszöbe...

A koncert előtt még az alig észlelhető suttogást is meghallotta (30 dB), de amint hazaért egy zajos eseményről, a normális hangerejű beszéd megértése (70 dB) már gondot okozott? Ezt a jelenséget átmenetileg eltolódott hallásküszöbnek nevezik.

Hogy mennyi idő alatt normalizálódik hallásunk, attól függ, mennyire hangos zenének vagyunk kitéve, és mennyi időt töltünk a zajforrás közelében. A hallásküszöbe időnként néhány órán belül, máskor néhány napon belül áll vissza.

Ez az átmeneti halláskárosodás abban a frekvenciatartományban fordul elő, amely beszédhangok tartományának felel meg. Ezért a hangok azon spektrumát fedi le, amelyet a legtöbbször használunk naponta. Átmenetileg hallásunk olyan lehet, mint 80 éves nagymamánké, ami nem csak bosszantó, de kockázatos is.

A legtöbb ember számára az ideiglenesen eltolódott hallásküszöb néhány napon belül visszaáll az eredeti hallásszintre. De - a fül "emlékezik" a stresszes helyzetre, és a fülben lévő szőrsejtek észrevétlenül károsodhatnak és elhalhatnak a túlzott zajnak való gyakori kitettség során.


Fülsípolás a koncert után: gyakori, de kockázatos 

Egy újabb veszély, mely egy koncert után fenyeget, a fülzúgás. Általában néhány órán vagy napon belül el is múlik, de néha sajnos tinnitusba, azaz fülzúgásba, sípolásba torkollik, ami hosszan tartó és sokszor visszafordíthatatlan. A zenészek, hangmérnökök és a zeneipar más emberei gyakran szenvednek ettől.

A fülzúgás nagy lelki terhet hordoz magában, amennyiben a fülsípolás zavaró, befolyásolja mindennapjait, nem tudja "kikapcsolni", nem tud ellazulni tőle, vagy egyáltalán nem tud elaludni. Az álmatlanság mellett a fülzúgásban szenvedőknél fennáll a szorongás és a depresszió kialakulásának kockázata is.

A fülzúgás megelőzhető kiváló minőségű hallásvédőkkel, azaz speciális füldugókkal a hangos zene ellen.

 

Hogyan védekezzünk a hangos zene ellen?

1. A füldugók az alap 

A speciális füldugókkal hangos zene ellen jelentősen csökkenti a halláskárosodás és a fülzúgás kialakulásának kockázatát, amely néhány év alatt "halmozódó hangos zenei élmény" után Önt is utolérheti.

Más füldugóktól eltérően (pl. alvási füldugók) a zenei füldugók nem csillapítják teljesen a zenei élményt, csak kiszűrik a káros frekvenciákat, és tűrhető hangerőre halkítják a zenét. De ugyanakkor továbbra is hallható marad egy normális beszélgetést egy Ön mellett álló baráttal.

A hangos zenét biztosító füldugók kötelező felszerelés a koncertzenészek, hangmérnökök, de a koncertlátogatók vagy a klubok és éttermek dolgozói számára is.

TIPP: Nagyszerű választás koncertekre az újrahasznosítható füldugó. Ilyen például az  Alpine Party Plug füldugó. A speciális szűrőnek köszönhetően biztonságos szintre csökkenti a zajt, mindeközben megőrizve a zenei élmény minőségét. 

 

A zenei ínyencek számára ajánlott az Alpine PartyPlug Pro Natural, mely a lehető legtermészetesebb hangélményt nyújtja, torzulás nélkül. 

Alpine Party PlugAlpine PartyPlug Pro NaturalAlpine MusicSafe Pro



2. Legyen kedves füleihez 

Rendezvényen, koncerten ne álljunk közvetlenül a hangszórók mellé, keressünk inkább olyan helyet, ahol nem terheljük túl fülünket, a legjobb hangminőség általában a hangmérnöki asztal közelében hallható.

Az alkohol nem barátja a hallás egészségének. Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása serkenti a vérkeringést (a fülben is), mely súlyosbíthatja a fülzúgást egy koncert után.



3. Vegyen egy "csendfürdőt"

A folyamatos hangos zene, az utcai vagy a munkahelyi zaj megerőlteti a füleket. Evolúciós szempontból az emberi nem úgy alakult ki, hogy képes legyen elviselni az intenzív hangingerek és a zaj hosszú távú hatását. 

Kényeztesse magát otthon egy kiadós "csendfürdővel", amikor egyszerűen nem hallgat semmit. Menjen hosszú sétákra a természetben fejhallgató nélkül, és élvezze az erdő csendjét. Nem csak a hallását takarja, hanem a fejét is.

 

Mikor látogassunk el orvoshoz?

Ha a koncert után fülzúgás 16 vagy 48 óráig sem szűnik meg, ideje meglátogatnunk egy fülorrgégész szakorvost, aki megméri hallását és segíti a további lépésekben. 

Fülét ezentúl is óvja a túlzott zajtól. Választhat füldugóink sokaságából különböző alkalmakra kifejlesztve.