A matcha tea a japán teák ékköve. Az egyik legrégebbi japán árnyékolt zöld tea fajta, amelyet több mint 800 éve használnak a zen buddhista szertartások során. Merüljön el a hagyományos ceremoniális ital titkaiban, amely olyan energiával tölt fel, mint egy dupla presszókávé.
A matcha tea (抹茶) egy különleges típusú japán tea, amely jelentősen különbözik a megszokott fajtáktól. Ez egy finomra őrölt, világoszöld tea levelekből készült por. A termesztése és feldolgozása szinte alkimista folyamat, amely vizuális élményt és a testre és elmére gyakorolt rendkívül pozitív hatásokat kínál. Nem véletlen, hogy a császári udvar és a japán elit kedvenc itala volt.
A matcha kézi szedéséhez elsősorban árnyékban nevelt fiatal tealeveleket használnak. Az árnyékolás növeli a levelek klorofilltartalmát, ezért olyan élénkzöld a matcha, és tele van tápanyaggal.
„A hagyományos főzött tea ivása olyan, mintha megfőznénk a spenótot, majd kidobnánk – és csak a főzőlevet innánk meg” – írja Louise Cheadle, a matcha tea szakértője.
A matcha tea összetétele és hatásai
A matcha egyedülálló és erőteljes antioxidáns csoportot tartalmaz, amelyeket katechineknek nevezünk. Ezek akár 60%-át is kiteszi az EGCG (epigallokatechin-gallát) – 109 mg egy adagban, szemben a hagyományos zöld teák 25–86 mg-jával.
A katechinek növelik a szervezet ellenállóképességét a daganatos és szívbetegségekkel szemben, segítenek megelőzni a cukorbetegséget és a túlsúlyt is.
A matcha tea emellett nagy mennyiségben tartalmaz L-teanint – természetes aminosavat –, valamint teofillint is. Jelentős mennyiségű vitamint (A, E, C) és ásványi anyagot (vas, kalcium, kálium, cink) is tartalmaz.
Hogyan készítsünk helyesen matcha teát?
A minőségi matcha tea nem keserű, éppen ellenkezőleg – könnyű és enyhén édes ízű. Koffeintartalma valamivel magasabb, mint a hagyományos zöld teáké.
- Usucha matcha (gyengébb változat): Egy nagyobb teáscsészébe tegyünk 2 g (kb. fél teáskanál) matcha port. Öntsünk rá 70 ml maximum 70 °C-os vizet. Habverővel keverjük addig, amíg sűrű hab keletkezik.
- Koicha matcha (erősebb): Készítsünk elő kb. 4 g matcha port egy csészében, öntsünk rá 40 ml maximum 70 °C-os vizet, majd habverővel jól keverjük el.
1. Házi Matcha Latté – recept
Az emberek a hagyományos főzet mellett ezt az elképesztően finom italt is megszerették: latté, ahol a kávé helyét a varázslatos, élénkzöld tea por veszi át.
![]() |
|
Forraljunk vizet, majd mielőtt felforrna (ideális hőmérséklet kb. 80 °C), vegyük le a tűzről. Egy bögrében, amelynek negyedét megtöltöttük forró vízzel, keverjünk el egy teáskanál matchát.
A mézet vagy szirupot keverjük össze a tejjel, és melegítsük fel egy kis edényben, közben habosítsuk sűrű habbá. Végül öntsük a habosított tejet a bögrébe, majd erre öntsük rá a matchát.
2. Recept matcha kekszhez – cookies
Édesítse meg az életét olyan kekszekkel, amelyek nem szívják el az energiáját – épp ellenkezőleg, feltöltenek!
![]() |
|
Keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban. A tésztából kanállal vagy kézzel formázzunk kis korongokat. Süssük kb. 25 percig 180 °C-on.
3. Matcha karácsonyi sütemény
Elege van már a zsíros és egészségtelen süteményekből? Próbálja ki Alena Podolníková matcha csokis kockáit teljes kiőrlésű liszttel és kókuszcukorral édesítve.
![]() |
|
Dolgozzuk össze a lisztet, vajat, cukrot, sót és matchát tésztává. Csomagoljuk fóliába, és tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra, és szaggassunk belőle négyzeteket. Süssük 180 °C-on kb. 10–12 percig. Töltsük meg lekvárral, és mártsuk forró csokoládéba.
Vásároljon kiváló minőségű, eredeti matcha teát: