A csodálatos matcha tea útmutatója: hogyan készítsd el + 3 isteni recept

A matcha tea a japán teák ékköve. Az egyik legrégebbi japán árnyékolt zöld tea fajta, amelyet több mint 800 éve használnak a zen buddhista szertartások során. Merüljön el a hagyományos ceremoniális ital titkaiban, amely olyan energiával tölt fel, mint egy dupla presszókávé.

 Matcha Tea a jak ho připravit

A matcha tea (抹茶) egy különleges típusú japán tea, amely jelentősen különbözik a megszokott fajtáktól. Ez egy finomra őrölt, világoszöld tea levelekből készült por. A termesztése és feldolgozása szinte alkimista folyamat, amely vizuális élményt és a testre és elmére gyakorolt rendkívül pozitív hatásokat kínál. Nem véletlen, hogy a császári udvar és a japán elit kedvenc itala volt.

A matcha kézi szedéséhez elsősorban árnyékban nevelt fiatal tealeveleket használnak. Az árnyékolás növeli a levelek klorofilltartalmát, ezért olyan élénkzöld a matcha, és tele van tápanyaggal.

A hagyományos főzött tea ivása olyan, mintha megfőznénk a spenótot, majd kidobnánk – és csak a főzőlevet innánk meg” – írja Louise Cheadle, a matcha tea szakértője.

Matcha Tea sběr

A matcha tea összetétele és hatásai

A matcha egyedülálló és erőteljes antioxidáns csoportot tartalmaz, amelyeket katechineknek nevezünk. Ezek akár 60%-át is kiteszi az EGCG (epigallokatechin-gallát) – 109 mg egy adagban, szemben a hagyományos zöld teák 25–86 mg-jával.

A katechinek növelik a szervezet ellenállóképességét a daganatos és szívbetegségekkel szemben, segítenek megelőzni a cukorbetegséget és a túlsúlyt is. 

A matcha tea emellett nagy mennyiségben tartalmaz L-teanint – természetes aminosavat –, valamint teofillint is. Jelentős mennyiségű vitamint (A, E, C) és ásványi anyagot (vas, kalcium, kálium, cink) is tartalmaz.


Hogyan készítsünk helyesen matcha teát?

A minőségi matcha tea nem keserű, éppen ellenkezőleg – könnyű és enyhén édes ízű. Koffeintartalma valamivel magasabb, mint a hagyományos zöld teáké.

  • Usucha matcha (gyengébb változat): Egy nagyobb teáscsészébe tegyünk 2 g (kb. fél teáskanál) matcha port. Öntsünk rá 70 ml maximum 70 °C-os vizet. Habverővel keverjük addig, amíg sűrű hab keletkezik.
  • Koicha matcha (erősebb): Készítsünk elő kb. 4 g matcha port egy csészében, öntsünk rá 40 ml maximum 70 °C-os vizet, majd habverővel jól keverjük el.

 
1. Házi Matcha Latté – recept

Az emberek a hagyományos főzet mellett ezt az elképesztően finom italt is megszerették: latté, ahol a kávé helyét a varázslatos, élénkzöld tea por veszi át.

Matcha Latte recept
  • 1 teáskanál matcha tea por
  • 1/4 csésze forró víz
  • 2 teáskanál méz vagy szirup
  • 1/2 csésze tehén- vagy mandulatej

 

 

 

 

Forraljunk vizet, majd mielőtt felforrna (ideális hőmérséklet kb. 80 °C), vegyük le a tűzről. Egy bögrében, amelynek negyedét megtöltöttük forró vízzel, keverjünk el egy teáskanál matchát.

A mézet vagy szirupot keverjük össze a tejjel, és melegítsük fel egy kis edényben, közben habosítsuk sűrű habbá. Végül öntsük a habosított tejet a bögrébe, majd erre öntsük rá a matchát.

TIPP: Ha két színű hatást szeretne elérni, öntsön először hideg tejet a pohárba, majd csak ezután adja hozzá a meleg habos tejet.

 

2. Recept matcha kekszhez – cookies

Édesítse meg az életét olyan kekszekkel, amelyek nem szívják el az energiáját – épp ellenkezőleg, feltöltenek!

Matcha cookies
  • 1 csésze sima liszt
  • 2 teáskanál matcha por
  • 2 tojás
  • 1/2 csésze kókuszcukor
  • 1/4 csésze tej

 

 

 

Keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban. A tésztából kanállal vagy kézzel formázzunk kis korongokat. Süssük kb. 25 percig 180 °C-on.

 

3. Matcha karácsonyi sütemény

Elege van már a zsíros és egészségtelen süteményekből? Próbálja ki Alena Podolníková matcha csokis kockáit teljes kiőrlésű liszttel és kókuszcukorral édesítve. 

Matcha vánoční cukroví
  • 180 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 125 g vaj
  • 50 g kókuszcukor
  • 6 g matcha por
  • egy csipet himalája só
  • legalább 70%-os étcsokoládé
  • cukormentes lekvár

 

Dolgozzuk össze a lisztet, vajat, cukrot, sót és matchát tésztává. Csomagoljuk fóliába, és tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra, és szaggassunk belőle négyzeteket. Süssük 180 °C-on kb. 10–12 percig. Töltsük meg lekvárral, és mártsuk forró csokoládéba.

 

Vásároljon kiváló minőségű, eredeti matcha teát: