5 tipp az egészséges hallásért- egy életen át

A halláskárosodás láthatatlan probléma, amely az elmúlt években hatalmas méreteket öltött. Tudta, hogy világszerte több mint 466 millió ember szenved maradandó halláskárosodástól? A világon több mint minden hetedik embernek küzd hallásproblémával. A 80 decibelt meghaladó hangok ellen az elégtelen vagy nem megfelelő hallásvédelem a felelős.

Poškozený sluch má každý sedmý člověk

A decibel (rövidítve dB) egy olyan mértékegység, amely a hang intenzitását jelzi – minél intenzívebb (hangosabb) egy hang, annál több decibel az értéke. Az emberi fül 0 és 140 dB közötti hangokat képes hallani. A nulla dB azonban nem teljes csendet jelent, hanem az emberi érzékelési küszöb alatti hangokat.

Minél magasabb a decibel, annál nagyobb a maradandó halláskárosodás kockázata. Ha hallásunkat 140 dB vagy annál nagyobb hangerőnek tesszük ki, az szinte azonnali siketséget jelent fülünk számára.


Az akusztikus nyomás halláskárosító 

A 80 dB-es hangok is károsak lehetnek az emberi fülre. A fül belsejében lévő hallósejtek túlterhelődnek, és az akusztikus nyomás hatására pusztulni kezdenek.

Hogy egy példát mutassunk: egy ajtócsengő hangja 80 dB, az iskola udvarán a zaj könnyen meghaladja a 80 dB-t, egy forgalmas kocsmában pedig akár 90 dB.


Vigyázat a koncerteken, hangos munkakörnyezetben

Az, hogy hallását károsítja-e a zaj, nem csak a hangerőtől függ, hanem attól is, hogy mennyi ideig van kitéve annak. 

A „biztonságos” zajban való tartózkodás határa 80 decibeles intenzitás mellett napi 8 óra. Azonban minden további három decibel ezúttal felére csökken. Ez azt jelenti, hogy napi 4 órában "biztonságosan" hallgathat 83 dB-es hangot, 86 dB-es hangot pedig csak napi 2 órában.

A koncerteken és diszkókban 103 dB-es maximális zajszinttel 5 percen belül halláskárosodást szenvedhet. Mivel a koncertek zajszintjét nem tudjuk szabályozni, javasoljuk, hogy a koncerteken mindig viseljenek speciális akusztikus füldugót.

TIPP: Rögzítse a füldugótokot kulcstartójára, így mindig kéznél lesz a füldugó. A kellemetlen hangos helyzetek így nem lepik meg. Koncerteken vagy munka közben használhatja a füldugók vezetékét, melynek köszönhetően mindig kéznél lehet a füldugó - ugyanakkor nem fogja elveszíteni a füldugót.

 

Alpine Party PlugAlpine Deluxe PouchAlpine cord 



5 tipp az egészséges hallásért- egy életen át 

1. Kerülje a hangos zajt. Néha elég átmenni az út túloldalára

Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Nem mindig lehet előre megjósolni a hangzavart, ezért vannak olyan helyzetek, amikor a hangos zajoknak való kitettség egyszerűen nem kerülhető el.

De sok olyan helyzet is adódik, amelyet közvetlenül befolyásolhat. Egy elhaladó vonat hangereje 90 dB körül van, de ha már távolabb várakozunk a peronon, is segíthet. Ha egy nagy légkalapács mellett haladunk el az utcán (95 dB), elegendő átmenni a másik járdára, így csökkenthetjük az akusztikus nyomást.

 

2. Vegyen egy „csendfürdőt“

Óriási szerepet játszik a halláskárosodásban, hogy mennyi ideig vagyunk kitéve hangos zajoknak. Ha zajosabb környezetben dolgozik - gyárban vagy zajos étteremben -, hazaérve kényeztesse fülét egy "gyógyító csendfürdővel".

Hangos zene vagy tévénézés helyett főzzön, egyen, olvasson és pihenjen csendben. És maradjon minél többet a természetben. A hosszú ideig tartó csend elősegíti a fülek regenerálódását az akusztikailag megterhelő pillanatok után.

 

3. Használjon füldugókat és hallásvédőket 

A füldugók megbízhatóan csökkentik a környezeti zajt, akár az eredeti érték felére – 30 dB-ről 15 dB-re. Egyes habfüldugók akár 39 dB-t is csillapítanak.

Az Alpine füldugó márka hőre lágyuló műanyagból készült füldugókat is gyárt, amelyek antiallergén hatásúak és újrafelhasználhatóak. Az alkalomtól függően választhatja például a Party Plug-ot, ha rendszeresen jár bulizni vagy fesztiválra, vagy a MotoSafe-et motorozáshoz. A gyermekek számára többfunkciós Alpine Pluggies Kids áll rendelkezésre, amelyek nem csak koncertekre, hanem repülőgépekre vagy úszáshoz is alkalmasak.

A hallásvédők viszont úgy néznek ki, mint egy nagy fejhallgató. Kívülről védi a fület, és 15-30 decibellel tompítja a hangokat. A fejhallgató fülvédő kisgyermekek vagy érzékeny egyének számára alkalmas. Babáknak válasszon az Alpine Muffy Baby vidám színei közül.

 

4. Egyen több antioxidánst, egészséges zsírokat 

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a diéta a hallásunkra is hatással van. Próbáljon meg elegendő antioxidánst és telítetlen zsírt beépíteni étrendjébe, hogy megvédje a hallószervét. A zöld ételek, mint a brokkoli, a káposzta vagy a spenót különösen egészségesek, az egészséges zsírokat pedig kiegészíthetjük például avokádóval vagy egy marék dióval.

 

5. Tesztelje hallását!

Ha úgy tűnik, hogy nagyothall, vagy egy-egy szó elvész, ha emberekkel beszél, mindig jó ötlet hallásvizsgálatot végezni. Különösen akkor, ha gyakran mozog zajos környezetben, vagy ha gyakran hall csipogást, zümmögést vagy egyéb zajokat a fülében.

A fülzúgás (krónikus fütyülés vagy fülzúgás) egy hosszú távú probléma, amely a mentális egészséget is érinti.

Útmutatóként kipróbálhatja magát egy online hallásvizsgálat segítségével. Néhány percen belül megmondja, hogy érdemes-e orvoshoz vagy fül-orr-gégészhez fordulni.

Alpine Party PlugAlpine MotoSafe ProAlpine Pluggies Kids

 

Forrás: https://www.alpine.nl/blog/wat-is-een-decibel/